Erőmerítő

"Örvendj a hóvirágnak, az ibolyának és a búzavirágnak. Az erdő csöndjének. Ha egyedül vagy: (...) annak, hogy nem kell egyedül légy. Vágyódj arra, amit a holnap hoz, és örvendj annak, ami ma van." /Wass Albert/

Címkék

Utolsó kommentek

Élményekről, tanultakról, hangokról, illatokról, ételekről, emberekről.

2011.10.09. 07:30 SzabóZsófi

Kő, papír, olló

Vagy ahogy YuWen mondaná, ko, papil, ollor. Az olló végére azért rakja az R-et, mert tudja, hogy valahol benne van az az r betű a 3szóban, amit ő nem tud kiejteni. De megnyugtattam, hogy az r még nagypapámnak sem megy, pedig ő már egy ideje magyarul beszél.

(a bejegyzés tartalmaz dőlt betűs részeket, amit azoknak ajánlok, akik kíváncsiak plusz infóra a helyekről, ahol jártam)

1949. október 1. A Kínai Népköztársaság kikiáltása Mao Ce-tung vezetésével. Nemzeti ünnep és 7 napos szünidő mindenkinek, juhúúú. Ennek örömére szombaton neki is vágtunk Pekingnek. 8-an. Ebből az út végére erős szelektálódás után 4-en maradtunk.

Pekinget nem teljesen így képzeltem. Azt hittem több lesz a magas épület és nagyobb a szmog. Az embermennyiség felülmúlta várakozásaimat, de ez az ünnepek miatt a fővárosba áramló turisták miatt volt.

Maoval, még képet is nehéz volt csinálni, mert annyira sokan voltak. Igen, a kislány arcán az egy kínai zászló:)

Az 5 napban nagyon sok időt töltöttünk a Tiananmen téren (天安门广场), amit magyarul a Mennyei béke terének neveznek.

A főtér felől a Mao Ce-tung arcképe alatti bejáraton át sétáltunk a Tiltott város felé, ami 500 éven át szolgált a kínai császárok lakóhelyeként és ma a világörökség része. Ám be nem mentünk (60yuan volt a beugró), ezt az élményt még későbbre tartogatom, megyek én még Pekingbe sokszor (pl.: okt. 23 a követségre?!).

Balra a képen kínai anyuka a babájával és az esernyővel. AZ esernyővel! Ismerős?? Rómában minden utcasarkon ilyet kapni a nagy melegben. Egy csepp Róma Pekingben, akarom mondani kínai cseppek az egész világon.

Amikor először láttam meg ezt az óriáskivetítőt, akkor arra gondoltam, hogy ez mekkora hülyeség :D De mikor közelebb mentünk, aláálltunk, hát én csak ámultam, nagyon hangulatos. Szól a zene, általában absztrakt képek mennek rajta, de persze reklámok is. A kisgyerekek olyan fényes akármiket dobálnak ami a képen is látszik, az alakjuk miatt nagyon furán szállnak, össze-vissza, nagyon jó!

Yíhé Yuán, Nyári palota. Gyönyörű, hatalmas park.

Tudnivalók: "A Nyári Palota uralja a 60 méter magas Hosszú élet-hegyet és a Kunming-tavat. A központi a Kunming tó 2,2 négyzetkilométer nagyságú, mely egy mesterséges tó. Ahogy ásták a tavat, a földet a hegyre hordták. Cixi özvegy császárné nyári rezidenciájának szolgált a hely. A felépítésére fordított hatalmas összegeket eredetileg állítólag a kínai haditengerészet fejlesztésére szánták, de az összeomlás felé haladó kínai császárságban újra a luxuskiadások kerültek előtérbe." A világörökség része, népszerű turistalátványosság.

Hajók a Nyári palota taván.

Felmásztunk. Az emberek nagy része fagyit, vagy uborkát evett. Uborkát árultak, hámozva, vicces.

Cixi császárné azért tudott élni. Egyszerűen csodaszép ez a park.

Park után olimpia. Madárfészek a háttérben. Éjjel biztos impozánsabb látványt nyújt, de azért világosban sem panaszkodhattunk, az út másik oldalán (amin állunk) a Nemzeti Vízi Központ található (Biztos mindenki tudja melyik, az a sok színben tündöklő, amit Cseh Laci meg Gyurta Dani előtt mutattak a tv-ben 2008-ban :)).

Itt összeismerkedtünk (most adhatnék neki fantázianevet, mert nem emlékszek a nevére...) Vele, meg az Édesanyjával, aki mikrobiológus, megígérte, hogy megmutatja  a fiának, hol van Magyarország a térképen. Nagyon kedvesek voltak, amíg a csapat egy része aludt a füvön, addig mi velük beszélgettünk. A kínai szülők különös odafigyeléssel bánnak a gyerekükkel és mindent és még többet meg akarnak nekik adni, látszik, hogy csak egy gyereket preferál a kormány minden családban, de vannak kivételek és különböző adók befizetése mellett lehet több gyermekük is. De minden nagycsaládost megbámulnak, legalábbis én biztos.

Sok helyen akartak velünk fényképezkedni, most is. Kezdünk hozzászokni a szupersztár élethez és ahogy összesúgnak, hogy külföööldiiiii. Múltkor egy kisgyerek  (11) annyira meglepődött, hogy nem összesúgott, de elkiáltotta magát, wai guo ren!! és mutatott ránk, erre az egész famíliája ránk nézett, hát nagyot nevettünk. :)

Tádááám, ez már a nagy fal (长城: Chángchéng).

"I.e. 3. századtól kezdték el építeni, i.sz. 17. század elejéig. Célja, hogy megvédje Kínát a nomád törzsek, főként a hunok támadásaitól. A ma látható falszakaszok az 1368 és 1644 között uralkodott Ming-dinasztia idején épültek; ezeket már téglából emelték, de a korábbi erődítmények fő építőanyaga a döngölt föld volt. Hosszáról több különböző adat létezik. Egy 2009-ben közzétett eredmény szerint a kínai nagy fal 290 kilométerrel hosszabb, mint eddig gondolták. Kína északnyugati területén,  Xinjiang közelében, archeológusok csoportja egy ötszáz kilométer hosszú falrészt talált. A hosszú építményt egyértelműen a nagy fal egy szakaszaként kell kezelni. A nagy fal hossza ezzel a szakasszal együtt most már eléri a 7200 kilométert, ha pedig összeadjuk az összes – hegyvonulatokon kígyózó, sivatagokon, pusztaságokon, mocsaras területeken át vezető – falszakaszt, akkor hosszuk meghaladja az 50 ezer kilométert,ami a mai átszámítások szerint még csak autóval is kb.20 nap. A közhiedelemmel ellentétben a nagy fal nem látható szabad szemmel a világűrből. Csak néhány méter széles, és a színe hasonlít a környezetéhez, így az űrből lehetetlen észlelni. Az ezzel kapcsolatos városi legenda (hogy a nagy fal volna az egyetlen ember alkotta dolog a földön, ami a Holdról is látszik) egy 1932-es amerikai képregényből ered."

 

 

 

 

 

 

 

Felfelé libegővel mentünk, a falon nagyon sokat sétáltunk és lefelé boboztunk. Többek szerint ez a legjobb része a falnak Peking közelében. Sokan voltak a falon és különösen sok külföldi.

 

 

Kans, Ádám, Yuwen, Zsófi, Dia. Yuwen előtte lévő este ismertük meg, mikor útitársakat keresett a nagy falhoz, hát mi ennek nagyon megörültünk. Mindent elintézett, lealkudott, megtudakolt. Cserébe kő papír ollóztunk vele is és 2 nap múlva meglátogatott minket Tianjinben, vagy inkább Tianjint látogatta meg velünk (Erről majd később) :)

 

 

 

Másnap volt szerencsénk a zászlófelvonáshoz. Reggel 6 körül láttuk, hogy a Tiananmen térre csak úgy rohannak az emberek és hogy bár csak 6 óra, mégis ezrek vannak mindenhol, újra, újra tömeg. Kis érdeklődés után kiderült, hogy az egyébként egyáltalán nem díszes zászlófelvonás miatt keltek korán a hazafik. Azért örültünk, hogy láttuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kék ég, felkelő nap én így szeretlek. (egészen otthoni kék volt az ég és otthoni felhők díszítették... egyből neki álltunk fényképezni :))

Hiányoztok innen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dáviddal!

Zs: I have boyfriend in Hungary.

YuWen: I have boyfriend in South Africa.

;)

Tianjin, vasárnap... már nincs szünet, tegnap óta iskola.

5 komment

süti beállítások módosítása