Erőmerítő

"Örvendj a hóvirágnak, az ibolyának és a búzavirágnak. Az erdő csöndjének. Ha egyedül vagy: (...) annak, hogy nem kell egyedül légy. Vágyódj arra, amit a holnap hoz, és örvendj annak, ami ma van." /Wass Albert/

Címkék

Utolsó kommentek

Élményekről, tanultakról, hangokról, illatokról, ételekről, emberekről.

2012.05.25. 15:05 SzabóZsófi

eső hozta teadélután

SAM_0071.JPGMa LiCuval várost jártunk. LiCu egy 26 éves kínai, csupa szív, mindig aktív lány, aki kétszer akkora hangerővel beszél, mint amekkorára szükség lenne. Nézelődés közben, váratlanul (Tianjinben alig esik) leszakadt az ég, dörgés, csattogás, nagy eső. Gyorsan futottunk, hogy fedél alatt legyünk és hozzájuk tévedtünk, ni, bőrdíszművesek. Gyönyörű a portékájuk. Az idősebbik férfi a mester, a fiatalabbik pedig a kisinas, én pedig a betévedt 外国朋友 (külföldi barát). Egyből ülőhellyel kínáltak minket és jó 2 órát beszélgettünk, mígnem teljesen elállt az eső. A mester igazán művelt és rengeteg helyen járt már a nagyvilágban. (jól megy a a tianjini gazdagokat célzó biznisz). A lánya Londonban tanul, így látogatóba ment hozzá és utazgatott Európában, de Japánban is járt már. Nagyon pozitív véleménye van a fehér emberekről és örömmel töltött el, hogy az első példa, amivel ezt alátámasztotta, az az, hogy mi a kezünkbe köhögünk és tüsszentünk, nem csak úgy bele a nagyvilágba. Csinálgatta a legújabb megrendelést, -aminek a darabjai az asztalon is láthatóak- és közben mesélt, mesélt, mesélt. Hirtelen olyan volt, mintha nem is Tianjinben lennénk. Licu és én örömmel hallgattuk. Még videóra is felvettem, miket mond, mert nagyon érdekes volt hallani egy olyan kínai véleményét, aki igazán nyitott szemmel jár a világban és kétkezi munkával kereste meg a tapasztalatait. Meg is ígértem neki, hogy ha jól megy otthon ez a közgazdászosság, akkor ha legközelebb Kínában járok, akkor mindenképpen vásárolok tőle valamit. Látjátok, úgy örülök, mint a képen, mikor különleges embereket van szerencsém megismerni, csak mert az eső eleredt...

1 komment

2012.05.12. 13:38 SzabóZsófi

ákombákom

gsd.jpgMa az "állatok" témakör volt soron és a rajzolás. A 7 éves kínai gyerekek igazán tehetségesek, meg kell, hogy mondjam, lepipáltak. Egy van a kártyák között, amit én rajzoltam, megtaláljátok melyik az? Annyi segítséget adok, hogy nem örököltem Édesanya ügyes rajztehetségét. :D De azért még memóriakártyázásban jobb vagyok mint a gyerkőcök.

Szólj hozzá!

2012.05.12. 09:27 SzabóZsófi

Lépcső- birodalom

lépcső.jpgKépzeljetek el egy régi kínai filmet. Van benne hegy és a hegyen futó hosszú, fehér, véget nem érő lépcső, igaz? Na akkor olyan a Tài Shān () és Jáde Császár-hegy (Yuhuang ding). Shandong tartományban található, Kína öt szent hegye közül a keleti hegy, a Világörökség része. 1545m magas. Persze a lépcső nem egyenesen fut, össze vissza kanyarog, a képen lévő szakasz, csak egy apró eleme a nagy lépcső- birodalomnak. Az út a csúcsig 9km 7200 fokból álló lépcsőn, 7200, 7200! Uh, még most is fáj a vádlim, ha belegondolok.

Április 28-án vágtunk neki az útnak, 5 órányi vonatút után érkeztünk meg Taishan városába, ahol felpakoltuk magunkat vízzel, mert a helyiek azt állították, hogy mindenkinek 3*0,5 l vízzel kell nekivágnia az útnak, mert a hegyen nagyon drága a víz és nagyon hosszú ideig tart a túra. Már ekkor kételkedtem ebben, hisz lehet inkább megéri 100Ft-al többet kiadni egy vízért, mint 8 liter vizet felvonszolni a hegyre... Igazam is lett, a vizet fel még felcipeltük, de a csúcson úgy döntöttük, lefelé azért már nem cipeljük, ott hagytuk. :D

csip.jpgCsipetcsapat indulás előtt. Az egész kirándulást PingYu szervezte. Lássuk a résztvevőket balról jobbra haladva.
Tongxue: Elég összetett személyiség a srác, kisfilm készítés a hobbija, imád kappanhangon énekelni, megpróbálta világosbarnára festeni a haját, több kevesebb sikerrel.
Lege, Ledi (kinek hogy), de én csak Bizi-nek (鼻子) hívom, ami azt jelenti orr, mert korábban egy baleset miatt plasztikai műtétet kellett végrehajtani az orrán. Állítólag régen nagy orrnyerge volt, olyan európaias, de szerintem ez csak városi legenda. Tongxue és Bizi szobatársak és nagyon szoros a kapcsolatuk, már már furcsán szoros. Mikor a taxiban ülve először kéz a kézben találtam őket elnevettem magam, de aztán a 4 nap alatt hozzászoktam, hogy ők ezt így szokták, nem meglepő ha egymást hosszasan ölelgetik. Minden estere Magyarországon fiú pajtások között ez nem szokás.
Zsófi: Azaz én, engem ismertek, kifehérlek.
PingYu: Őt sem kell már bemutatnom, azt hiszem. :)
白族的人 (Baizu de ren): Őt nem szokták a nevén nevezni, csak Baizunak hívják. Nem Han-kínai (mint a kínaiak 94%-a), hanem a Bai etnikai kisebbséghez tartozik (56 etnikai kisebbséget jegyeznek Kínában). Ez azért is nagyon érdekes, mert a Bai fehéret jelent, szóval fehér nemzetiség. De ha jobban megnézitek elég fekete a fiú. Az ő mandarinját nagyon nehéz megértenem, mivel otthon saját nyelvjárásukban beszélnek, ami nem is hasonlít a mandarinra. Mondta is, hogy kezdetben számára is nehéz volt beleszokni, hogy mandarinul beszéljen. Olyan egy hangon mond mindent, hangsúlyok nélkül és nagyon gyorsan. Mindig nagyon kellett koncentrálnom. A kezében az egy fakard, amit Rizhaoba szállítottunk PingYu egy barátjának, szóval azt is cipeltük a hegyre.

.bj.jpgElindultunk! Ha eddig nem említettem volna, ez egy éjszakai túra, célja, hogy a napfelkeltét a hegytetőről nézhesd végig. Állítom, hogy annyi ember volt a lépcsőkön, mint Nagyharsány lakossága 10x. Baizu el is keveredett párszor, úgyhogy ment is a kiabálás. Fél percente létszámellenőrzést tartottunk.

jvjh.jpgÚgy tartják, hogy a Taishan hegy istene irányítja az emberi sorsot, a születéstől a halálig. A Taishanon már az Ókor óta mutattak be áldozatokat az Égnek és a Földnek. A csúcsra vezető lépcsőzésünket rengeteg kolostor, templom, szentély, kőkapu és szobor övezi. Ez az ország egyik vallási központja, kedvelt zarándokhely. A totyogó kisgyerekektől a totyogó idősekig minden korosztály rendületlenül lépeget, a késői óra ellenére. A taoista vallás különösen nagy szerepet tulajdonít ennek a hegynek, hisz korábban úgy hitték, hogy ezen a környéken nyílik a túlvilág bejárata, a föld alatti birodalom.
A kép kb. éjfélkor készülhetett, izzadtan, fáradtan.

kvk.jpgSziklafeliratok és mi, egyre fáradtabban 01:30 körül

íyc.jpgA feliratokat bőszen tanulmányoztuk.

sdg.jpg yxf.jpg
Egyre magasabbra érve egyre hidegebb volt. A bal oldali képen: tőlük lehetett kabátot bérelni, a jobb oldalin: fagyoskodó, álmos fiatalság. Jómagam saját télikabátomat vittem. A hegy lábánál trikó a hegy tetején télikabát szükségeltetik.

fs.jpgVégre felértünk. Akkor most keressünk valami jó helyet a tömegben, ahonnan jól látjuk majd a napfelkeltét.

sf.jpg yxgv.jpg
Itt jó is lesz, mennyi ember, a jobb oldalin már sárgállik kicsit.

dgs.jpgSzép vagy, megérte érted ennyit sétálni, még akkor is, ha utánad 5 napig be volt durranva a vádlim. Csókoltatlak Tianjinből taishani napfelkelte!

xyv.jpgSüss fel nap, fényes nap!

íayxf.jpgHahó PingYu, nem is értem, miért nem jössz ide?! Ti is látjátok? A lefelé tolakodó embertömeg.

xfa.jpgNapfényben.

k.jb.jpgszépséges kilátásunk volt

kigh.jpgNem fél(/r)ek a tömegben

sdgsdgsdg.jpgAz egész túra kb. 22:00-tól másnap 10:00-ig tartott. Fáradtak voltunk, képzelhetitek, amíg a többiek fagyiztak addig én 20 percet aludtam egy kövön ülve.

yxv.jpgJuppi, megtettük az utunkat, akkor jöjjön egy kis disznófül reggeli ebédre! Nagyon csípett, ezt a képen még nem tudtam!

xdg.jpgNa ferdeszemű barátaim én szedem azt a fakardos sátorfámat, aztán irány Rizhao (日照), igaz? Igaaaz!

A következő bejegyzésben Rizhaoról, vörösre, barnára égett kirándulókról.

2 komment

2012.05.11. 19:08 SzabóZsófi

Parkoskodás - Kelet Velencéje - 苏州

Suzhouba megérkezve lecsaptak ránk az utazásszervező- hiénák. Körbenéztünk, hogy hogyan is kellene elindulni, végül hosszas alkudozás, tanakodás után mégis az szervezett városnézés mellett döntöttünk. 70 yuanünkbe került, úgy, hogy elvittek minket 4 parkba és még hajókáztunk is. Mulatságos volt, mindig csak pislogtunk, hogy mikor hova vezényelnek minket ismeretlen kínai szervezők. Hajóra, buszra, másik buszra, parkba, másik parkba, karkötőshöz, selyemüzembe. Mindenhova vittek minket.

éjog.JPGSuzhou "ágas bogas" csatornarendszere.

1237.jpgKilátás a hajócskánkból, szépen lobogott a kínai zászló, miközben el-elmentünk egy egy gyönyörű híd alatt. Méltán híres kőhídjairól a város.

1234.jpgUtcakép. :)

yxbcg.jpgKelet Velencéje, így emlegetik ezt a várost

1235.jpgBeisi Pagoda, 1131-62 között épült, a Song dinasztia idejében. 76 m magas, meg is másztuk.

1239.jpgA kínai kertépítészet, amely ötvözi a természetes és mesterséges környezetet. Dávid, innen telefonáltam neked :)

1111.jpgafsf.jpg

Örülök, hogy április elején tettük meg suzhoui túránkat, a fák szépen virágoztak, zöldellett minden. Ez úton is szeretném kérni a tianjini városvezetést, hogy drága polgáraik és itt tanuló külföldi diáktársaim érdekében ültessenek fákat mindenhova! Köszönöm!

Előre is elnézést a következő képért:

1236.jpgMár gondolkoztam, hogy jó lenne egy olyan bejegyzést írni, ami összefoglalja, hogy milyen "luxus"- toalettekben fordultam meg Kínában, ha egy egész bejegyzést nem is írok róluk, de ezt látnotok kell! Ez eddig a csúcs! :D és igen, ez a park egyik mosdója.

12121.jpg4 suzhoui kert, mely 1997 óta az UNESCO Világörökség része:

Kavargó Hullámok Pavilonjának Kertje (Cang Lang Ting Yuan),
Oroszlán liget (Shi Zi Lin Yuan),
Az Alkalmatlan Hivatalnok Kertje (Zhuozheng Yuan),
A Marasztalás Kertje (Liu Yuan)

123.jpgAranyhalra vadászva.

999_1.jpg 124_1.jpg

 

Jóccakát!

1 komment

2012.05.10. 11:05 SzabóZsófi

Égigérő halászfalu - 上海 - 2. felvonás

Tehát ott is tartottam, hogy az óvárosi forgatagban sikerült elérnünk a Yuyuan kertet, amit magyarul Örömök kertjeként emlegetünk. A kert a hajdani pekingi császári parkok mintájára épült, 1559-77 között létesítették.

eztis.jpgMosolygunk az Örömök kertjében.

ezó.jpgMindenfelé pavilonokkal körülvett sziklakertek, vagy sziklakertekkel körülvett pavilonok találhatóak. Tavacskák, labirintus szerű kő- és növényrengeteg.

sárk.jpg.

A park épületein, kerítésein sokszor megjelenik a sárkány, mint díszítőelem, pedig ennek használata a pekingi császári család előjoga volt. Az interneten azt olvastam, hogy a készítők úgy játszották ki ezt, hogy a sárkány 5 karma helyett csak 4-et faragtak. Ennek nem tudom mennyi az igazságtartalma, ezen a képen 2 karma van Sárkány Úrfinak.

CIMG7128.jpgA vállalkozókedvűek be is öltözhettek.

IMG_3450.jpgilghig.jpgFrancia negyed. Hangulatos, Európát idéző városrész. A szűk utcákra szűrődő lágy zene és a meleg tavaszi idő tökéletes kombináció volt ahhoz, hogy Róma Trastevere városrészében érezzem magam. A járókelők szeme sem törte meg ezt az érzést, mert Shanghaiban rengeteg az európai arc... és akkor szippantsunk a levegőbe! Igen, még az illatok is európaiak. Hogy hogy ennék egy jó kis Carbonarat. Hmm...

Madame Tussouds panoptikum, viaszmúzeum:

Madame Tussoud 1777-ben készítette el első viaszfiguráját. 1835-ben nyitotta meg múzeumát Londonban, ma a világ 14 országában található Madame Tussouds múzeum. Ha már egyszer a hong kongit kihagytuk, akkor már a shanghaiba be kell menni, igaz?!

CIMG7376.jpg   CIMG7368.jpg Szerintetek Williamet, vagy Obamát kell választania? Azt hiszem William mellett döntene, mert "British Englis is the Qeen of English languge", legalábbis Diána ezt mondja.

IMG_3989.jpgRoksalannal mi inkább boksz leckéket vettünk a nagyoktól :)

IMG_4038.jpg IMG_3874.jpgKosaraztam Yao Minggel. Sokat dob a fiú a kínai átlagmagasságon. 229 cm 141 kg és akkora a karja, mint a combom. Ő nyert, de mondjuk nem is csoda, mert nekem azért ugranom is kell ahhoz, hogy kosárba találjak.  Helló, Bill Gates! Oké, hogy mosolygott, de még vissza sem köszönt! :D

.

IMG_3916.jpgVele beszéltem is, ezt mondta: "Az időnek egyetlen oka van: minden nem történhet egyszerre." /Albert Einstein/

Sok sok hírességgel találkoztunk még.

é_1.jpgKínai-japán-koreai, iszonyat trendi stílusban, aranyhalak, fák, virágok és pagodák közül üdv néktek! Ha valakinek esküvői fotós kell, a képen balra látható VIIIIIIKAAAA örömmel áll rendelkezésetekre, főleg, ha Ukrajnában házasodtok.

pusziii

1 komment

süti beállítások módosítása