Erőmerítő

"Örvendj a hóvirágnak, az ibolyának és a búzavirágnak. Az erdő csöndjének. Ha egyedül vagy: (...) annak, hogy nem kell egyedül légy. Vágyódj arra, amit a holnap hoz, és örvendj annak, ami ma van." /Wass Albert/

Címkék

Utolsó kommentek

Élményekről, tanultakról, hangokról, illatokról, ételekről, emberekről.

2012.02.16. 07:49 SzabóZsófi

супер-пупер

A Harbinba 16 órányi vonatút vezetett, odafelé még fekvő helyen, visszafelé már ülve... áááuuu

Képkivágás_1.JPGKb. 1060 km megtétele után megérkeztünk és egy szép, de nagyon hideg kb 10 millió fős város(ka) fogadott minket. A várost 1898-ban alapították a kínai keleti vasút orosz építői. A város nyugatias épületeit, a kupolákat, utcaképet az orosz behatásnak és Oroszországon keresztül beáramló nyugatias kultúrának köszönheti. Na azért remélem Oroszország azért ennél tisztább. Ez a város azért mégis csak még Kína.

hohloma.jpgхохлома - hahlama (vagy valahogy így kell kimondani) a festési stílust nevezik így, amivel a képen látható termékek készültek. Fekete, zöld, arany és piros színek a megengedettek, fekete, vagy piros alapon, néha arany alapon.

nap.jpgharbini kedves utca

jég.jpgFagyasztó! :) A mínuszokban a fagyasztott áru árusítása a legjobb üzlet. Az biztos, hogy ez a mélyhűtő kevés áramot fogyaszt,

Képkivágásh_1.JPGKatolikus templom. Beléptünk és elénk tárult... egy aula és egy porta. A portás néni megkérdezte, hogy kínai vagyok-e! :D Mondjuk sok volt rajtam a ruha, lehet nem fehérlett ki eléggé a bőröm. Megtudtuk, hogy a templom a 3. emeleten van, a jobb oldali képen ez látható. Kínai nyelvű Bibliát is láttunk bent.

d.jpgSzófia Katedrális, ortodox templom, amit a kínaiak idő közben múzeummá alakítottak át. Az oroszok kedvéért felkerestük a városban az egyetlen működő ortodox templomot is, de azt is zárva találtuk.

sdf.jpgSzerencsénkre a katedrálisban, mármint a múzeumban épp koncertet adtak elő, gyönyörűen énekeltek, kár, hogy nem tudom feltölteni a videót. (a középső nő úgy néz ki mint Zsuzsiiii)

íd.jpgEz már a Hó- és Jégfesztivál, mi épp kínai- japán- koreai módra fényképezkedünk, ki így, ki úgy.

CIMG6300.jpg jg.jpgA jégcsodák lépcsőin felsétálhatsz és a teraszról bámészkodhatsz, ha le szeretnél jönni használhatod a jégcsúszdát a távozáshoz. Én is így tettem! Jobb oldalt hóróka, szép állat, 20 yuanért meg is foghatod...

dsf.jpgHintóban is lehetett utazni, vagy fagyoskodni, vagy mi.

h_1.jpgEste kivilágították a jégépületeket, így talán még szebbek voltak.

asztd.jpgEz volt a kedvenc épületem. nem olyan kihívóan hatalmas, mint a többi, szelíd, szolid, élhető. Mondjuk be nem lehet menni, de kívülről és a teraszáról nagyon takaros!

d (2).jpgJakok.

CIMG6371.jpgMegmondom a jövőt. Ha nem én, legalább a jéggömböm. Ti mit láttok benne? Nekem jókat mondott.

CIMG6362.jpgSzaladgáltunk mindenfelé, mert örültünk, hogy ilyen szépet láthatunk, meg mert fáztunk!

CIMG6386.jpg

CIMG6366.jpgIgen, az ott mind mind jég mögöttünk, alattunk, mellettünk!

CIMG6356.jpgTekintve, hogy ez immár a 28. Nemzetközi Hó- és Jégfesztivál, remélem, hogy nem hagynak fel ezzel a szokással a harbiniak és lesz még esélyem visszalátogatni ide valamelyik évben, ha túl meleget éreznék Magyarországon.

ih.jpgSzibériai tigris! Ennek a tigrisnek az a hobbija, hogy nyalogatja a fát, de egy kép erejéig azért csak rám nézett :) Nagy- nagy parkban laknak, ahol nincs annyira sok rács mint egy megszokott állatkertben, de ő épp a rács mellett tanyázott.

SAM_5961.jpg Fehér tigris. Belőle kevés van, lehet azért lakik szegény kis ketrecben :(

aszt.jpgSzerelmek :)

A cím, супер-пупер= szuper puper, tehát magyarul szuper!, mert ilyen volt ez a kis kirándulás.

1 komment

2012.02.14. 08:50 SzabóZsófi

Lámpás fesztivál

Február 6! Utazzunk vissza az időben pár napot... Vagy inkább mégse?! Az nap nagyon hangosak voltak a kínai pajtások országszerte, hisz ekkor volt a Lámpás Fesztivál (kínaiul: 元宵节 yuan xiao jie), a kínai 2012-es év 15. napja, az első telihold. Egyébként a hold tényleg kitett magáért, aznap nagyon "teli" - nagy volt.

Az ünnephez kapcsolódó legendát megéri elolvasni:

"Egyszer egy gyönyörű madár, a Jade Császár kedvence egyszer az égből leszállt a földre.
Az emberek ezt az égi madarat megölték.
A Jáde Császár mikor ezt megtudta, nagyon szomorú, és nagyon dühös lett.
Elrendelte, hogy a falut és az embereket a Hold 15. napján óriási tűzvihar pusztítsa el.
A Jáde Császár lánya meghallotta apja szigorú parancsát, és figyelmeztette a falusiakat, hogy készüljenek fel a veszélyre.
Mindenki félt és aggódott, de senkinek sem volt fogalma arról, hogy miképpen kerüljék el a katasztrófát.
Szerencsére, egy bölcs ember éppen a faluban tartózkodott. Felkeresték őt a falusiak, és tanácsot kértek tőle.

Az öreg bölcs ezt javasolta.

Az egész faluban minden házban akasszanak piros lámpásokat az ajtókra, az ablakokra és a ház körül.
Az utcákon rakjanak jó nagy tüzeket, robbantsanak petárdákat azon a napon.

A Hold 15. napjának az éjjelén a Jáde Császár elküldte a megsemmisítő csapatot, hogy hajtsák végre a parancsát.
Ahogy a csapat közeledett a faluhoz, úgy látták, mintha az egész  falu lángokban állna.
Jelentették a Jáde Császárnak, hogy mire ők odaértek, addigra a falu már lángokban állt. Ezért nekik ott nincs már semmi dolguk. Erre a Jáde Császár visszarendelte a csapatát az égbe.
A Jáde Császár lánya, tudott a turpisságról. Nagyon boldog volt, hogy a falu népe megmenekült.

Attól a naptól kezdve, az emberek minden évben megünneplik, a  Hold első 15.napját. Azóta akasztják ki a piros lámpásokat, robbantják a petárdákat, és rendeznek tűzijátékokat."

Igen, igen, a robbanó petárdákból és tűzijátékból igen csak kijárt... De sajnos a közeli parkban nem volt rendezvény aznap, pedig azt hittük lesz esélyünk lámpást felengedni. De az idő szeles volt és hideg, valószínűleg a folyó mellett is elmaradtak az eregetések.

LT.jpgEz a kép illusztráció. Itt épp szerencselámpásokat engednek fel az égbe, amire kívánságokat írnak, mert úgy hiszik ezen a napon az istenek elolvassák és teljesítik a kéréseiket.

12.jpgA lámpások hiányában felmentünk a koli tetejére és onnan néztük a tűzijátékot és ijedeztünk a petárdák zajától. Ez addig tartott, amíg bele nem fényképeztem egy kamera látószögébe, így kénytelenek voltunk megfutamodni, inkább, minthogy feljöjjenek értünk.

11.jpgEttünk yuanxiaot -= ragadós rizsgombóc, különböző töltelékekkel- a lámpás fesztivál tradicionális ételét. Ez még a főzés előtti kép. A bal oldali szerintem fekete szezámmag masszával töltött, de igazából nem derült ki valójában mi is az összetétel. Aszfaltosnak neveztük el, a kicsik szintén aszfaltosak, csak már nem cukormentesek és a legnagyobbak ananászosak voltak. A kép aljában az új csizmám, amit a harbini hidegre vettem.

13.jpgFőzés után. Ééééétvágygerjesztő!! Az, hogy szemekre hasonlítottak a gombócok nem akadályozott meg minket abban, hogy megkóstoljuk őket. Örülök, hogy EGYSZER ezt is kipróbáltam. :) Az íze leírhatatlan.

Még egy érdekesség, amit most olvastam: Az egyedülálló nők ezen a napon ráírják a telefonszámukat egy narancsra és bedobják a folyóba. Ha egy férfi megtalálja a narancsot és a narancs édes ízű, akkor felveszik a kapcsolatot az adott nővel, ám ha savanyú, akkor nem.

Tekintve, hogy a Haihe be van fagyva, nem hiszem, hogy sok nő dobált narancsot a folyóba, mondjuk a jégre is dobhatják. Minden esetre kedves szokás.

Bónusz kép:

pf.JPG

A tanítás megkezdődött a héten, ezen a héten választhatom ki a szintet, amin folytatni akarom a tanulást! Juhúú!! :)

Éééééééééééés!!!

ezt.jpgBoldog Valentin napot!

Szólj hozzá!

2012.02.05. 17:17 SzabóZsófi

7468 km...

Megjöttem. A Malév 3-án állt le, amikor az én gépem is felszállt a Budapesti repülőtéren, szóval biztosan nem felejtem el ezt a történelmi pillanatot. Szerencsére kínai légitársasággal utaztam, így nem befolyásolta a magyar bukás a kiutamat.

Budapest határában

Az otthon töltött idő (ha eltekintünk az aktuális politikai helyzettől és a Mc caffe-s incidenstől :D ) tökéletesen telt. Boldogságos karácsony, sok sok mesélés, családozás, Dávidozás, barátozás, teljesített controlling vizsga és olasz gazdasági nyelvvizsga. De lévén Kína blog, beszéljünk Kínáról.

Hírek és információk az nagy Kínából:

- 4-én száz ágra sütött a nap és szmog mentes gyönyörű Tianjin fogadott

- 5-én ködös szmogos átvághatatlan szürkeségre ébredtem (hajnali) délután 2 óra körül (még meg vagyok zavarodva kicsit az időeltolódástól)

- 7-től 10-ig két db orosz pajtással és 1 db magyar kollegínával nyakunkba vesszük Harbint ( 哈尔滨) -ami Kína 10. legnagyobb városa a maga 10 millió fős lakosságával- és megtekintjük a világhírű jégfesztivált.

- Várható időjárás Harbinban: -11 és -23 fok között valahol az éterben.

- A tanítás 13-án kezdődik, bár decemberben még 8-át mondtak, de legalább van idő Harbinra.

- Nyika kedves még mindig orosz így a mosdókagylóba fújja az orrát. De azt hiszem ezt sikerült feldolgoznom.

- Konstantin szőkére festette két oldalt a haját, :D ezt nem sikerült feldolgoznom.

- Holnap van a kínai Lámpás Fesztivál, ami a Tavasz Fesztivál (tehát a kínai új év 15 napjának) lezárása. Ez az új év első olyan napja, amikor telihold van. Elmegyünk a közeli parkba, hátha fogdoshatunk, eregethetünk mi is lámpásokat. :)

- Vettem egy képes szótárat közel 10ezer Ft-ért és fájt.

- Vettem egy másik könyvet 1500 Ft-ért, ami nem fájt.

- Befagyott a Haihe, Tianjin folyója.

Képes beszámoló:

Lehet rajta korcsolyázni, a fejemben csak az járt, hogy Anya megmondta otthon, hogy ne menjek a befagyott folyóra. De a fagyott folyókban tapasztalt oroszok és a korcsolyázók megbátorítottak.

Átcsúszkáltunk a túlpartra. Jó móka, de kérem Önöket, otthon a Dunán ne próbálják ki! Ez volt az első folyón járásom. :)

Városka

Ma megkóstoltam egy kétségbeejtően rossz kínai, igazából nem is tudom mit. De mintha fehér fűrészpor lett volna, olyan száraz és omlós... volt. Így a következő képet gyenge idegzetű olvasók számára nem ajánlom:

Igazából már a kóstolás előtti képen (első) látszik ebbe a nagyszerű kínai termékbe vetett hitem hiánya, a másodikon pedig az elfogyasztásának abszolút megbánása.

SzuperZsuzsi szuper diplomaosztója, gratula Zsuzsika, de egyébként: Kommentár nélkül:

1 komment

süti beállítások módosítása