Erőmerítő

"Örvendj a hóvirágnak, az ibolyának és a búzavirágnak. Az erdő csöndjének. Ha egyedül vagy: (...) annak, hogy nem kell egyedül légy. Vágyódj arra, amit a holnap hoz, és örvendj annak, ami ma van." /Wass Albert/

Címkék

Utolsó kommentek

Élményekről, tanultakról, hangokról, illatokról, ételekről, emberekről.

2012.02.14. 08:50 SzabóZsófi

Lámpás fesztivál

Február 6! Utazzunk vissza az időben pár napot... Vagy inkább mégse?! Az nap nagyon hangosak voltak a kínai pajtások országszerte, hisz ekkor volt a Lámpás Fesztivál (kínaiul: 元宵节 yuan xiao jie), a kínai 2012-es év 15. napja, az első telihold. Egyébként a hold tényleg kitett magáért, aznap nagyon "teli" - nagy volt.

Az ünnephez kapcsolódó legendát megéri elolvasni:

"Egyszer egy gyönyörű madár, a Jade Császár kedvence egyszer az égből leszállt a földre.
Az emberek ezt az égi madarat megölték.
A Jáde Császár mikor ezt megtudta, nagyon szomorú, és nagyon dühös lett.
Elrendelte, hogy a falut és az embereket a Hold 15. napján óriási tűzvihar pusztítsa el.
A Jáde Császár lánya meghallotta apja szigorú parancsát, és figyelmeztette a falusiakat, hogy készüljenek fel a veszélyre.
Mindenki félt és aggódott, de senkinek sem volt fogalma arról, hogy miképpen kerüljék el a katasztrófát.
Szerencsére, egy bölcs ember éppen a faluban tartózkodott. Felkeresték őt a falusiak, és tanácsot kértek tőle.

Az öreg bölcs ezt javasolta.

Az egész faluban minden házban akasszanak piros lámpásokat az ajtókra, az ablakokra és a ház körül.
Az utcákon rakjanak jó nagy tüzeket, robbantsanak petárdákat azon a napon.

A Hold 15. napjának az éjjelén a Jáde Császár elküldte a megsemmisítő csapatot, hogy hajtsák végre a parancsát.
Ahogy a csapat közeledett a faluhoz, úgy látták, mintha az egész  falu lángokban állna.
Jelentették a Jáde Császárnak, hogy mire ők odaértek, addigra a falu már lángokban állt. Ezért nekik ott nincs már semmi dolguk. Erre a Jáde Császár visszarendelte a csapatát az égbe.
A Jáde Császár lánya, tudott a turpisságról. Nagyon boldog volt, hogy a falu népe megmenekült.

Attól a naptól kezdve, az emberek minden évben megünneplik, a  Hold első 15.napját. Azóta akasztják ki a piros lámpásokat, robbantják a petárdákat, és rendeznek tűzijátékokat."

Igen, igen, a robbanó petárdákból és tűzijátékból igen csak kijárt... De sajnos a közeli parkban nem volt rendezvény aznap, pedig azt hittük lesz esélyünk lámpást felengedni. De az idő szeles volt és hideg, valószínűleg a folyó mellett is elmaradtak az eregetések.

LT.jpgEz a kép illusztráció. Itt épp szerencselámpásokat engednek fel az égbe, amire kívánságokat írnak, mert úgy hiszik ezen a napon az istenek elolvassák és teljesítik a kéréseiket.

12.jpgA lámpások hiányában felmentünk a koli tetejére és onnan néztük a tűzijátékot és ijedeztünk a petárdák zajától. Ez addig tartott, amíg bele nem fényképeztem egy kamera látószögébe, így kénytelenek voltunk megfutamodni, inkább, minthogy feljöjjenek értünk.

11.jpgEttünk yuanxiaot -= ragadós rizsgombóc, különböző töltelékekkel- a lámpás fesztivál tradicionális ételét. Ez még a főzés előtti kép. A bal oldali szerintem fekete szezámmag masszával töltött, de igazából nem derült ki valójában mi is az összetétel. Aszfaltosnak neveztük el, a kicsik szintén aszfaltosak, csak már nem cukormentesek és a legnagyobbak ananászosak voltak. A kép aljában az új csizmám, amit a harbini hidegre vettem.

13.jpgFőzés után. Ééééétvágygerjesztő!! Az, hogy szemekre hasonlítottak a gombócok nem akadályozott meg minket abban, hogy megkóstoljuk őket. Örülök, hogy EGYSZER ezt is kipróbáltam. :) Az íze leírhatatlan.

Még egy érdekesség, amit most olvastam: Az egyedülálló nők ezen a napon ráírják a telefonszámukat egy narancsra és bedobják a folyóba. Ha egy férfi megtalálja a narancsot és a narancs édes ízű, akkor felveszik a kapcsolatot az adott nővel, ám ha savanyú, akkor nem.

Tekintve, hogy a Haihe be van fagyva, nem hiszem, hogy sok nő dobált narancsot a folyóba, mondjuk a jégre is dobhatják. Minden esetre kedves szokás.

Bónusz kép:

pf.JPG

A tanítás megkezdődött a héten, ezen a héten választhatom ki a szintet, amin folytatni akarom a tanulást! Juhúú!! :)

Éééééééééééés!!!

ezt.jpgBoldog Valentin napot!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tianjin.blog.hu/api/trackback/id/tr234103574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása