Erőmerítő

"Örvendj a hóvirágnak, az ibolyának és a búzavirágnak. Az erdő csöndjének. Ha egyedül vagy: (...) annak, hogy nem kell egyedül légy. Vágyódj arra, amit a holnap hoz, és örvendj annak, ami ma van." /Wass Albert/

Címkék

Utolsó kommentek

Élményekről, tanultakról, hangokról, illatokról, ételekről, emberekről.

2011.09.25. 06:31 SzabóZsófi

made in ...

? Blogot írok.

Da hu tong, Tianjin egyik híres piaca. Lehet itt kapni ruhát, cipőt, lakberendezési tárgyakat, szőrmét, körmöt!, ékszereket, táskát, tehát (a szartól repülőig) mindent.

A képen balra sárgadinnye árus, még nem próbáltam, de azt mondják finom. Jobbra kéregető kisgyerek, szembe meg a piac bejárata.

 

 

 

 

 

 

 

Balra Adivon, a világmárka, Adidas szerű logóval, jobbra a menő Playboy cipő, mindenki álma.

 

 

Calvin Klein alsónadrág, "cuki" macikkal.... :D

 

 

 

 

 

 

Személyes kedvencem. BWM, a kép magáért beszél.

 

 

 

 

 

 

 

 

Alsóneműárus férfi, piros bugyival a kezében alszik a piac egyik utcájának a közepén.

 

 

 

 

Hol a nap, ott a nap, nem látjátok? Ott a harmadik háztömb felett! Én sem látom...

Orosz. Írd oda kiejtés szerint is, a cirill betűk még nem mennek. Nyika magyarázza, hogy milyen szituációban alkalmazhatom ezeket a szavakat. Később több sárga és kék cetli díszítette a plazmatévénket. Sárgákon magyar, kínai, kékeken orosz szavak. 

 

Paaaark, Renmin Gongyuan (人民公园). Pesten is van néhány szép park és ha ott vagyok mindig arra gondolok, hogy de jó lenne ilyen szép hely közelében lakni. Hát most ott lakok 5 perc innen. :)

A lány kifesti a fiút, hát nem szépek? :)

 

Hahóóó :) igen, az én vagyok.

Ha majd jöttök elmegyünk ide, jó?! Ehhez a látványhoz képzeljetek hozzá harmonikahangot, relaxáló, 70 év felettieket, nappal szitakötőket, este denevéreket. (jajj már videóm is van, csak nem tudom feltölteni)

Helló Lányok!

Sok volt a szerelmes pár, mondjuk remélem ez a két fiú csak barát.

 

Én és új barátocskám a cápa. Kéne egy cápali a szobánkba, hogy Baltazár ne legyen egyedül napközben. Megfontolandó beruházás...

Miközben a blogom írtam meghallgattam egy 2 oldalas orosz verset, amit Nyika írt, azt mondta tudja, hogy nem értem, de azért jó lenne ha meghallgatnám. Jó volt. Emberekről szokott verset írni, ez épp a 3 napja megismert fiúról szólt.

 

Megyek vissza a tanulnivalómhoz.

Még mindig meg vagyok fázva.

 

2 komment

2011.09.19. 08:35 SzabóZsófi

Ide küldhetitek!

Ide küldhettek nekem levelet, csomagot, sok szépet és jót, napsütést, kék eget, csillagokat, kényelmes párnát, puha matracot, konyhát (mert az még mindig nincs)! :) Amit akartok! Feladhatjátok magatokat postán, én erre gondoltam, szóval:

 

INTERNATIONAL EXCHANGE CENTER

1220 SZABÓ ZSÓFIA

No. 117. MA CHANG ROAD

HEXI DISTRICT

300204

TIANJIN

CHINA

 

 

Almát ne küldjetek, az még a taxiban is van. :)

1 komment

2011.09.13. 11:11 SzabóZsófi

tengerjárás

Vasárnap, "verőfényes" reggele volt a 1220-as szobának, főleg nekem, mert volt szerencsém arra kelni, hogy egy kínai (Wangyi, Nyika barátja) az ágyam mellett állt. A kezdeti szívroham után, megtudtuk, hogy kaját hozott nekünk, meg holdsütit, egy narancs alakú körtét és főtt kukoricát. A képen épp azt bizonygatja, hogy az körte, mi meg nem akarjuk elhinni, mert túl korán van még egy narancs alakú körtéhez. De az íze szerint tényleg körte.

A jiaozi-t Wangyi Anyukája csinálta, disznóhússal, rákkal, hagymával van töltve. Nagyon nagyon finom volt (10est kap a 10ből). Evőeszköz híján bevetettük a kanalat és a villát is. Vicces volt. :)

Látjátok azt az embert a folyóban úszni, az első ember akit látok benne, de szerintem többet nem is fogok.

3 körül elindultunk a tengerhez, sokat sétáltunk, aztán metróztunk, aztán taxiztunk, közben össze-vissza kérdezősködtünk, hogy mégis merre van az arra. Itt balra épp taxizunk, Kans megörökítette a "gyerekeket" a hátsóülésen. Az jutott rólunk eszembe, mikor 15 éve Barnával, Dáviddal meg Zsuzsival ültünk négyen hátul Nagypapáék kocsijában és mentünk ki a hobbira, azt hiszem most kevesebb helyünk volt, mint akkor. Hehe, mindig Barna vagy én buktunk le, mert mi voltunk a legkisebbek és a 4-en hátul utazás már akkor sem volt legális. Most a sofőr azt mondta elvisz minket, mert külföldiek vagyunk, egyébként itt sem szabályos.

Már sejtettük, hogy ez nem egy 10 perces kocsikázás lesz. Több felüljáró és soksávos út után, elénk tárult a kilátás, mármint ez amit itt láttok a képen. Kamionok, munkagépek, homokot szállítanak mindenfelé.

A tengerhez fizetős lett volna a belépés, de túl késő volt és bezárt a tengerpart :D ... De a lelkes taxisofőrünk elvezetett minket egy helyre, ahol láthattunk valamicskét a tengerből, ha már ennyit utaztunk. Mivel már ott voltunk, ahol a madár sem jár,  nemhogy taxi... mondtuk neki, hogy várjon itt pár percet, kinézelődjük magunkat és vissza is megyünk vele. (itt a taxizás nagyon olcsó, kb. 6x olcsóbb, mint otthon, ha nem többször)

Az orosz- magyar delegáció. Az idő hűvös volt, az ég szürke, a tenger is hasonló szín szürke, de mindenki örült, hogy megtaláltuk a naaagy "tengeróceánt". Megvaaaan! :)

Hullámzást nem tapasztaltunk, igazából olyan volt, mint egy tó (még egy tó is jobban hullámzik), állt, pedig szerintem volt szellő és még egy nagyobb szállítóhajót is láttunk. Ez itt a kavicsos tengerpart :D és igen, az meg egy nagy cső ott, vagy valami olyasmi... Lyukacsos és belefolyik a víz, azért mi ráálltunk, de senki sem lett vizes!

Most megyek tanulni. Üdv! :)

Tianjin, 17:22

1 komment

2011.09.12. 06:42 SzabóZsófi

szülinapozás

Óráim minden nap 8-12 vannak. Ez 2 tanórát, mármint 2*2 órát jelent minden nap. A tanárok kedvesnek tűnnek, már mindenkinek adtunk fantázia nevet (ennyi kínai nevet képtelenség megjegyezni).

Csütörtökön volt a szobatársam születésnapja, meghívott minket vacsorázni. Orosz szokás szerint a születésnapos fizetett.

Az asztal közepén volt egy főzőlap, ahol folyamatosan forrt egy előre ízesített "alaplé". Volt marhahúsunk, disznónk, rákocskánk (a képen balra), gombánk (az a fehér jobbra) és más zöldségeink.

Így ni, ez a módja. A forrásban lévő vízbe teszed a kaját és szépen megfő, pillanatok alatt. Ez egy nagyon jó dolog. Ilyen is kell otthonra. :) Egész nap elücsörgünk majd és főzögetjük magunknak a kaját.

Jó móka, pálcikával enni is egyre természetesebb. (Jobbról balra haladva) Veronika (Nyika) az orosz szobatársném, Wangyi (azt hiszem ez a neve, mondtam már, hogy nehéz kínai neveket megtanulni?!) Veronika jó barátja, két évvel ezelőtt ismerkedtek meg chaten! és most Veronika pont abba a városba kapott ösztöndíjat, ahol ő él. Balra Konstantin (Kons) Nyikával közös kínais csoportba járnak Szentpéterváron. Mindkettőnek nagyon jó a kínaija, ez az alapszakjuk otthon.

Az 1220-as szoba lakói :)

Aztán elmentünk sétálni a folyópartra, nagyon sok híd van itt.

Ez a színváltós híd. Tegnap láttam egy embert úszni a koszos vízben, majd azt is felteszem :) Aznap a szúnyogoknak igazán európai vacsorájuk voltam. Biztos az oroszok nem kellettek nekik, mert az ország nagy része Ázsiában van, Kínáról nem is beszélve. Szóval én voltam a totális célpont. Azt mondta Wangyi, ha itt megcsíp valakit a szúnyog, akkor azt úgy szokták fájdalommentesíteni, hogy kinyomják... Ezt nem igazán értettük és mikor elkezdtem nyomkodni... csak rosszabb lett a csípés. Jó kis kínai orvoslás :D

Puszi mindenkinek az nagy Tianjinből!!! :)

2 komment

2011.09.07. 10:28 SzabóZsófi

Enni vagy nem enni

Enni. Eszek ám, főleg akkor, ha szerencsém van és jól bökök az étlapra, na jó, igazából mindig megfontolt döntést hozok és egy két írásjelet, vagy vonást megértek a kaja nevéből. A következő néhány kaját értékelem is, 1-10 * -ot lehet szerezniük, az 1* a legrosszabb, a 10 a legjobb.

 

***** ***

8*-os kaja. (a 10ből) én azt mondom. Háhá, ezt ma ettem, nagyon finom volt, csoda, hogy ezt mondom, mert erős volt, még innen is látni benne a kis piros paprikadarabokat. Nem volt vészesen erős, ez volt az én szerencsém. Volt benne uborka, csirkehús, hagyma (az mindenben van), földimogyoró! (nyami), és persze az erős (ezt kihagyhatták volna, de hát nem lehetnek tökéletesek.) A két csillagot az erősség miatt vontam le.

 

***

A tálalás nagyon jó volt, ez alatt az edény alatt égett két mécses. De a húsdarabokat csak úgy vadászni kellett a léből. A világoszöld és a fehér az hagyma a nagyobb sárgászöld dolgok azok erős káposzták?! plusz volt benne chili, csak, hogy biztos ne tudjak belőle enni :D. 3*, mert emberi fogyasztásra alkalmas ételről beszélünk, de hús nem sok volt benne, ami volt az is hájas és erős.

 

***** *

Ez az étel nagyon szórakoztató volt, mindig kicsúszott a pálcikáim közül. :D Mikor kihozták jó nagyot néztünk mindhárman az oroszokkal. Ez mi? Ez a vacsorám? Hol a hús? Ez borsó, de 6*-ot kap, arról nem tehetnek, hogy nem tudok olvasni annyira, hogy megállapítsam, hogy ez nem valami hús lesz bambusszal, hanem borsó, magában. Igazából nem volt rossz, az olaj nagyon ízletes volt rajta, de nem rendelek ilyet többet, az ár-érték arány nem a legjobb.

 

*****

Azt a fene ízlésemet. Ez nagyon jó kaja lenne, van benne uborka, nem tudom mi, gomba, nem tudom mi és csirkehús. A gomba olyan hosszú, mintha valami tészta lenne. Az íze sem volt rossz, de mégsem, nem tudom megindokolni nagyon miért, de nem jött be.  

 

 

***** ***

Egészen nyugatias, nem igaz?! Rántott hús féleség, ha meg kellene kritizálnom, akkor kicsit száraz volt. De nagyon finom!

 

 

 

 

 

***** ***

Tojásleves, juhúúú, nyaminyaminyamiiii, paradicsom is van benne, igen, de attól még úgy néz ki, mint a tojásleves otthon. Az íze nem olyan mint otthon, de nagyon finom!

 

 

***** ****

Azt hiszem nyugodt szívvel 9*-os ez a kaja.

 

 

 

 

 

  • tészta: a tészta az jó, főleg miután részt vettem az 5 hónapos olasz "tésztakiképzésen"!
  • hús: marha (azt hiszem :)) ráadásul színhús
  • hagyma: mert az mindenben van
  • paradicsomlé
  • tojás: Barna színű volt a külseje, de finom volt. (A 100 napos (katt a linkre és olvasgassatok, miket nem eszek én itt), hírhedt, fekete színű határozottan romlott tojás kipróbálása után (csak megkóstoltam, nem ettem meg az összeset), egyszerűen nagyszerű volt a barna külsejű. :D)

Az egyetlen problémám ezzel az étellel, hogy nem éppen a sulihoz közel ettem, pedig olcsó volt és jó, még még ilyet. Bár ebéd után az egész arcom leveses volt, mert ha leesett valami a pálcikámból, akkor a visszacsobbanás beterített :D

Ennyi volt mára az ételrovat :)

Tianjin, 16:29, meleg idő, pusszantás.

3 komment

süti beállítások módosítása