Erőmerítő

"Örvendj a hóvirágnak, az ibolyának és a búzavirágnak. Az erdő csöndjének. Ha egyedül vagy: (...) annak, hogy nem kell egyedül légy. Vágyódj arra, amit a holnap hoz, és örvendj annak, ami ma van." /Wass Albert/

Címkék

Utolsó kommentek

Élményekről, tanultakról, hangokról, illatokról, ételekről, emberekről.

2012.03.29. 09:19 SzabóZsófi

nádCukornád

A mai ajánlatom, mint délutáni csemege, a CUKORNÁD!

IMG0022A.jpgA piacon a gyümölcsök, zöldségek között cukornádat is árulnak, ha megkéred őket, akkor fel is darabolják. Egy kb. 2m-es darab 5 yuanbe, azaz 170 Ft-ba kerül. A törzsét le kell szedni és már eheted is. Majd a rostokat ki kell köpdösni. Ez azért is praktikus, mert ha utcán eszed gyakorolhatod, hogy hogy kell kínaisan szanaszét köpdösni.

"A cukornád (Saccharum officinarum) 4–6 méter hosszú, húsos, bütykös szárának levében halmozódik fel a cukor. Cukortartalma 13–15% körül ingadozik"
"Ázsia déli részeiben honos cukornád kisajtolt levét már a történelem elôtti idôben használta a bennszülött lakosság, sôt befôzés által eltarthatóvá tett levével kereskedést is ûzött. Így a nádszirup (szakcharon) ismerete idôvel olyan országokba is eljutott, amelyekben a cukornádat nem termelték. "

IMG0023A_1.jpg
Az íze finom és nem utolsó sorban egészséges, előállítása (ha otthon vennétek cukor formában) nem vegyi eljárással történik, nem úgy, mint a cukorrépából nyert agyonfinomított, egészségtelen fehér cukor. Az internet szerint karamellás íze van, de, hogy szerintem, így nyersen milyen íze van? Olyan édeskés cukornád íze, kellemes. Nagymama, Nagypapa, termesszetek cukornádat, mert akkor már nyersen fogyaszthatjuk és egészségesen édesíthetjük mindennapjainkat! ;)

Mosolygós tianjini délutánt az ittenieknek és reggelt az otthoniaknak :)

nádcukros csókok

Szólj hozzá!

2012.03.28. 15:13 SzabóZsófi

köznap

Kellemes hétköznapot!

IMG0010A.jpgIMG0012A.jpgTegnap betévedtem a közeli kacat-boltba, ahova a kínai karakterek és a több fajta nyelvhasználat okozta agyi katasztrófát megelőzve szoktam bámészkodni járni. Néhány virágnak álcázott lámpa és zenélő babaház kapcsolgatása után megpillantottam ezt. Akkorát csodálkoztam amolyan kínais-japános "aaaaaa" módra, hogy az eladók meg is kérdezték, hogy mi probléma. MAGYAR POSTA, az van ideírva, hogy MAGYAR POSTA! 3 db-ot találtam 60, 30 és 4 Ft-os bélyegek voltak a takaros kis üvegekre ragasztva.IMG0011A.jpgCsodásak, nem de? Mekkora utat tehettek meg?! A 30Ft-os, (amin Hófehérke és a 7 törpe -teljes létszámban- várakozik használatra) ráadásul használt is. Az üvegcsékben szárított levendula egy levél található. Az, hogy mennyiért vesztegetnek egy ilyen sokrétűen használható dísztárgyat, euforikus állapotom következtében elkerülte figyelmem.

images.jpgBelefáradtam, hogy a kedves telefonom nem ismeri fel a karakteres sms-eket, úgyhogy PingYuvel nekiindultunk a városnak, olcsó telefont keresni. Több helyen megfordultunk, igazi kihívás olcsó, régi, csak sms-re és hívásra alkalmas telefont találni. Az árak telefon téren kb. olyanok, mint otthon. De jelentem, a feltételekhez képest jó üzletet csináltam. A képen látható, divatos és márkás yusun i30 telefon (gondolom mindenki ismeri :D) 299 yuan (kb 10e Ft) volt és igen, ez volt a legolcsóbb a boltban (bár egy másikban 270-ért ajánlottak egy csúnyát, meg egy fekete-fehéret). 2 sim kártya befogadására képes (úgyhogy már nem kell két telefonnal járnom) és micro sd-t is lehet beletenni. Tudjátok ebben a világban, ahol a telefonok okosabbak mint jónéhányunk, már a legolcsóbb telefon is érintőképernyős, úgyhogy ez is.

Közérdekű közlemény következik: Gabberbabber Heidelbergben ERASMUS-os barátném újra vezeti a blogját, remélem egyre sűrűbben. Ha szeretnétek német életről, kurjongató férfiakról olvasni kellemes zene kíséretében, akkor kövessétek: Benvenue dans ma realite. Közérdekű közleményünket olvasták.

IMG0004A.jpgTanulunk, tanulunk, tanulunk a délelőtti órákon.

a.jpgEz itt már a délutáni választható óra, kalligráfia. A Tanár Úr éppen azt festi 第, remélem ez titeket is akkora elégedettséggel tölt el, mint engem. Víz és ecset használatával felfesti a táblára a karaktert, majd krétával körberajzolja, hogy a víz elpárolgása után is tanulmányozhassuk őket.as.jpgA kalligráfia tanár és az e heti tananyag egy részlete. Kicsit meglepődött, mikor meglátta a fotoapparátot a kezemben.ab.jpgA Tanár Úr megmutatja, hogy is kell ezt csinálni. A lap többi részén csak a vízfoltok látszanak, mert ahogy azt már írtam, ha ráfestesz erre a papírra, akkor pillanatokon belül elpárolog a víz róla. Többször használatos. Igazi gyakorló kellék. Nem igazán tudtam jó fotót csinálni róla, amin a karakterek is normálisan látszanak, mert a Tanár Úr arca még minidig hökkent volt, a fényképezőgép láttán és Eiko folyton viháncolt, ha meglátta a gépet. A tanár azt mondta 优美 ahogyan festek. :) juppííí

Nagyon szomorú és nagyon szép szám. A karaoke bár óta ez megy a fejemben. Teljes verzió. Édesanya mindig kér lyricset, szóval tessék ;) :

童话
忘了有多久
再没听到你
对我说你最爱的故事
我想了很久
我开始慌了
是不是我又做错了什么
你哭着对我说
童话里都是骗人的
我不可能是你的王子
也许你不会懂
从你说爱我以后
我的天空星星都亮了
我愿变成童话里
你爱的那个天使
张开双手变成翅膀守护你
你要相信
相信我们会像童话故事里
幸福和快乐是结局
一起写我们的结局
你哭着对我说
童话里都是骗人的
我不可能是你的王子
也许你不会懂
从你说爱我以后
我的天空星星都亮了
我愿变成童话里
你爱的那个天使
张开双手变成翅膀守护你
你要相信
相信我们会像童话故事里
幸福和快乐是结局
我要变成童话里
你爱的那个天使
张开双手变成翅膀守护你
你要相信
相信我们会像童话故事里
幸福和快乐是结局
我会变成童话里
你爱的那个天使
张开双手变成翅膀守护你
你要相信
相信我们会像童话故事里
幸福和快乐是结局
一起写我们的结局

Szólj hozzá!

2012.03.24. 16:53 SzabóZsófi

Szeszélyes

11.jpgPont egy hete vasárnap, hogy Tianjin hóra és napsütésre ébredt. Tianjin időjárása száraz, ezért a hó kész turistalátványosság lett. Még aznap el is olvadt. De legalább a gyerekektől tudtam kérdezni: Milyen volt reggel az idő? snowy!! és milyen most? sunny, cloudy!! Este azt hiszem a szél is fújt, úgyhogy a windy szót is kipipálhatjuk. Tanítás szempontjából jó a szeszélyes időjárás...

5.jpgReggel az utca tele volt fényképező emberekkel, mindenhol, mintha 2 évente 1x esne a hó és igen, itt kb 2 évenete 1x esik, szóval érthető.

A hétfőn az órára beszűrődött a tűzijáték hang (mint mindig, itt a tűzijáték szülőföldjén). A tanár elmesélte, hogy általában 2 indok van a tűzijátékra, az egyik, hogy valakinek esküvője van, vagy valamilyen ünnep van, a másik pedig, ha temetés van. Temetéskor tűzijáték?!

Megfigyeltem, hogy az összes órán sztenderd témák köré csoportosulnak a példamondataink: Mit ettél tegnap, otthon lévő pár, voltál e karaoki bárban, milyen idő van, kínai barát téma és sajnos mostanában a fázás is. Olyan március ellenes, hihetetlen hideg volt a héten... 15-én lekapcsolták a fűtést. A paplanomra, pulcsit, kabátot terítve alszom.

Nyika és Kans bejapánultak. Mindkettőjüknek japán szerelmese van. Nyika egyre kevesebbet van itt és egyre többet "japánban". Ma mondta is neki a barátja, hogy Japánban nem szokás ilyen sokat együtt lenni, úgyhogy elég lesz, ha a jövőben hetente csak 1-2x találkoznak.
A japán szerelmesek az iskolában nem fogják meg egymás kezét, nem csókolóznak. Az utcán csak akkor fogják meg egymás kezét, ha teljesen egyedül vannak. -Egyébként ezzel nem értek egyet, egy kézfogás nem közszeméremsértés, pedig ők arra hivatkozva nem érintkeznek társaságban, hogy a többiek ne érezzék rosszul magukat.- A nő mindent megtesz a férfiért (akár a haját is megmossa és a fülét is kipiszkálja... jajj néha úgy érzem már túl sokat tudok :D). A férfi hozza a döntéseket. A nők rendkívül visszafogottak (ez a férfiakra nem igaz) és a kapcsolat lassan, lassan bontakozik ki, csak úgy mint a kínaiaknál. Fontos számukra a többiek véleménye. Egy japán szülő ugyanannyira aggódik a társadalmi megítélésért, mint magáért a gyerekéért (mi jó a gyereknek a társadalom szemében, mi jó neki valójában). Szerintem egy európai szülőnél ez olyan 95-5% arányban oszlik meg a gyerek javára.
Ahogy egyre több japánt, kínait és bármilyen ázsiait ismerek meg egyre inkább az a véleményem, hogy Európában sokkal intimebb egy anya- gyermek kapcsolat. Nálunk 20 évesen!! nem kell titkolóznunk a szüleink előtt, ha szerelmesek leszünk, nem kell attól félnünk, hogy mi lesz ha megtudják.
Múltkor Édesanya hívott skypeon, amikor Kanssal és (japó barátnőjével) Kaorival beszélgettem. Mondtam, most nem veszem fel, majd 5 perc múlva visszahívom. Kaori aggódó szemekkel mondta, hogy ha Édesanyád, akkor azt fontos felvenni!! Erre megkérdeztem, hogy és tényleg, tudnak-e a szülei az orosz "kalandjáról", de mondta, hogy dehooogy is és jó ideig nem is fognak. Ha megtudnák, hogy van barátja, mérgesek lennének... Aha jó... Ígérem nem leszek mérges, ha a 20 éves gyerekem szerelmes lesz. Inkább legyen őszinte kapcsolatunk és várjak rá 5 percet, hogy beszélhessünk, minthogy katonás rendben neveltetve, tengermély tisztelettel és ugyanilyen távolságtartással kelljen titkolóznia a saját Édesanyja előtt. (természetesen visszahívtam Anyát, mielőtt bárki aggódni kezdene)

22.jpgJárok kalligráfiára (书法-shufa). A képen csak a házim van, nem az órai munka. Egyszerű jeleket írunk, hisz itt a lényeg azon van, hogy teljes koncentrációval minél szebben fess. Nagy a szigor, egyenes hát, kezek a padon, átszellemültség és lelki jelenlét. Csak a lassú ecsetvonásokra figyelsz, amit mi még vízzel hajtunk végre, mert a tanár majd csak akkor ad tust a kezünkbe, ha kiérdemeljük azt. Speciális a papírunk, amire ha ecsettel, vízzel ráfestesz pillanatokon belül (kb 10mp-2perc) elpárolog és kezdheted is újra.

6_1.jpgA hét elején megérkezett a jó időnk is -ami egy napig ki is kitartott-, a munkások elkezdték ásni a suli előtti parkot. De itt is megy ám az ásótámasztás, ez nem csak magyar szokás, úgy nevettem őket. Ők pedig mosolyogtak a kamerának.

1.jpgÁdám (Külkeres tanár urunk) Tianjinbe jött, így összegyűlt TJ magyarsága.

3.jpgEste egy Barbie bár nevű helyre mentünk, de az 1500yuan+ital ár gyorsan elkergetett minket. Végül karaokezntunk Pingyuékkel. Nem is értem miért nincsenek otthon ilyen karaoke bárok. Itt 10-től éjfélig 175yuanért cserébe kapsz egy saját termet, ahol kedvedre énekelhetsz, tehát ez nem olyan amerikai típusú egy nagy projektoros, ismeretlenek előtt éneklős móka.

2.jpgEzzel a géppel -ami Pingyu előtt van- kikeresed a számot és már énekelhetsz is. Az este többi részét, gyünyörű hangunkat és tanárbácsiiink Michael Jacksonos moon walkját pedig fedje homály. :D
A kínai diákok egyetemi életét is szabályok övezik, így este 11-től reggel 6-ig nem lehet visszamenni a kollégiumukba. Így fél 3kor 5kínai lány aludt a szobánkban (Nyika japónál). 2 ágyon 3-3-as felállásban. Reggel kicsit, nagyon a falra pszírozódva ébredtem, de elfértünk.

Ma reggel 8:30-ra mentem munkába, helyettesíteni Normannt. Minden rendben ment, csak egy gyerek próbálta meg letépni az anyajegyemet az arcomról, csak kb 3-an sírták el majdnem magukat és csak egy gyerek mondta azt minden egyes kérdésemre, hogy NEM! Szereted az almát? Nem! Szereted a banánt? Nem! Szeretnéd ezt a plüsst? Nem! Játszol velünk? Nem! Szünetben odajött hozzám és mondta, hogy olvassak neki, ebből jöttem rá, hogy a gyerek összes baja, hogy el van kényeztetve és egyszemélyes figyelemre vágyik. Azért mondja mindenre, hogy nem, mert csoportban semmit nem akar. Úgyhogy az óra további részét közvetlen mellettem töltötte és óra végére már ki is mondta, hogy I like apple!
A haladók nagyon okosak. Van egy játék, amiben halakat kell elkapni, az egyik gyerkőc 1260pontot gyűjtött én meg 960-at, hát ne is mondjam, milyen nagy volt az öröme, hogy a tanárnénit legyőzte. Jól van na... neki kisebb a keze, gyorsabban tudja mozgatni. :D

Tanulok, tanulok, tanulok, megyek írogatom a karaktereket!

Holnap valaki kergessen el edzeni, mert a héten még csak 2x voltam!

Csók a családnak

1 komment

2012.03.15. 07:16 SzabóZsófi

Itt, itt, itt vagyok ám!

8.jpgMárcius van! Már március van!! Egyre többször kelünk szikrázó napsütésre és egyre kevesebb ruhát pakolunk magunkra reggelente, de a koliból kilépve rendre egyre többször állapítom meg, hogy még mindig hideg van és a tianjini napsütés csalóka.
Még februárban (régen írtam már), mikor Pingyuvel újra találkoztam, nagy nagy csomaggal várt, amit otthonról hozott nekem, nagyon kedves tőle, 谢谢! :)1.jpgZsidótövisbogyó, avagy jujuba, tehát kínai datolya minden mennyiségben és különböző alakban. A nagy pink csomagban zsidótövisbogyó- por, amit hideg vagy meleg vízben feloldva italként fogyasztanak, jobb oldalon zsidótövisbogyóba nyomkodott földimogyoró, a zöldben zsidótövisbogyó lapocskák. Félreértés elkerülése végett és az interneten végzett önokosítás eredményeként mondom, hogy a zsidótövisbogyó nem egyenlő a homoktövisbogyóval és ez jujuba, nem jojoba. A lényeg, hogy kínai datolya. Fent kínai hímzés és 3 db kisméretű zongzi (粽子), tehát lapulevélbe csomagolt „meglepetés” kaja.

2.jpgBár még február közepekor készült kép, de megmutatom nektek, hogy milyen érdekeset láttam. A folyó fele be volt fagyva, de úgy, hogy menni lehetett volna rajta, a másik fele pedig már folyik. :) És ott a távolban meg tűzijátékoznak, mint mindig.

5.jpgElkezdtem 3-6 éves gyerekeket tanítani angolra. A nevem Sophia 老师 (laoshi=tanárnő) (Wow!) :D Ez pedig a kisterem.

6.jpgA 17. emeleten van az Human, úgyhogy menő a kilátás.

7_1.jpgNagy terem. Ahol a szülőkkel együtt tartott foglalkozás van. Vasárnaponként járok angolozni hozzájuk. Olyan kis cukik a gyerekek, egyem a szájukat :D

CIMG6521.jpgMióta nem jelentkeztem már 5-öt szülinapoztunk is: Édesanya (50!!!) március 2. Boldog születésnapot még egyszer! Kans (20) március 2. С Днем Рождения! Dávid (23!!!) március 9. Boooldog születésnapot Bu! Piroska mama március 10. Boldog születésnapot! :) és kiejtés szerint Dzsabhar március 14. (üzbégül nem tud a google fordító és én sem, úgyhogy) Boldogot!

66.jpgSárkányszem gyümölcs, más néven longán. Még Pingyutől kaptam ilyet és a kezdeti pozitív élményen felbátorodva most vettem is. Majd viszek haza magot aztán ültethetitek ahova akarjátok ;) Finom édeskés íze van a közepében meg jó nagy fekete mag, ezért néz ki úgy, mint egy szem, a tapintása is olyan, hmmm. Ha gondoljátok olvassatok utána, klikk ide!

9.jpgJanuárban a Tescoban 5 Ft volt a kokárda, úgyhogy jól bevásároltam belőle, itt meg szétosztogattam. Ma sok energiával pattantam ki az ágyból, nemzeti ünnepünkre való tekintettel. Lelkesedésem Nyikát is a kokárda kitűzésére ösztönözte. Oroszból magyart avattunk, juhúú! (azért tűztem annyira fel a kokárdám, mert nem akartam összeszurkálni a ruhám :D) (Befestettem Nyika haját, jó mi?!)

11.jpg

Édesanya, a kreatívságod még Kínában is díszít és felvidít. :)

1 komment

süti beállítások módosítása