Erőmerítő

"Örvendj a hóvirágnak, az ibolyának és a búzavirágnak. Az erdő csöndjének. Ha egyedül vagy: (...) annak, hogy nem kell egyedül légy. Vágyódj arra, amit a holnap hoz, és örvendj annak, ami ma van." /Wass Albert/

Címkék

Utolsó kommentek

Élményekről, tanultakról, hangokról, illatokról, ételekről, emberekről.

2011.12.18. 10:19 SzabóZsófi

Nyugat, keleten.

Úti cél: Hong Kong Időtartam: 2011.12.01- 2011.12.06.

Diánával felkerekedtünk, hogy megnézzük Hong Kongot. Otthon töltöm a téli szünetet, így nem igazán lesz időm utazni, ezért volt a kiruccanás most.

Néhány hasznos információ Hong Kongról:

"Hongkong Különleges Igazgatású Terület (中華人民共和國香港特別行政區) a Kínai Népköztársaság két különleges igazgatású területének egyike (a másik Makaó). A területet, amely több mint 260 szigetből áll, általában csak Hong Kongként ismerik.

Területe Budapest kétszeresét teszi ki, míg lakossága Magyarország népességének kb. kétharmada. A föld egyik legsűrűbben lakott területe (csak Monaco és a közeli Makaó előzi meg). Egyike a világ kereskedelmi és gazdasági központjainak.

1984-ben kétoldalú szerződésben mondták ki az „egy ország, két rendszer” elvének fenntartását 50 évre és azt, hogy a lejáratkor egész Hongkong visszakerül Peking uralma alá. A brit lobogót 1997. június 30-án vonták le, egy nappal később visszacsatolták a Kínai Népköztársasághoz, amelynek ma legfejlettebb része."

26 órát vonatoztunk, mire Shenzhenbe értünk, ahonnan átmetróztunk Hong Kongba. A vonaton alvós jegyünk volt, a 3-as emeletes ágy tetejére szólt. Ez volt az első hálókocsis vonatos élményem, de nekem nagyon tetszett, tanultam sokat az úton és jól is aludtunk. A kupétársak is a helyükön voltak, kivétel a férfi aki 4 órán keresztül horkolt, de utána mindenki örömére leszállt.

HK nagyon modern, tiszta és nem igazán hasonlít Kínára. Mindenhol megmutatkozik a városon, az, hogy valaha angol gyarmat volt. Az emberek nagy része beszél angolul, fület melengető kiejtéssel. Az utcán emeletes buszok és emeletes villamosok (a világon csak itt van emeletes villi) szaladgálnak, az emberek jól öltözöttek, sok a külföldi és itt is mindenki kedves.

 

A HK Dollár árfolyama közel azonos a yuanével, de az árak magasabbak, már- már európaiak. De maga a város is inkább európai, mint kínai. Furcsa kettősség ez. Gyönyörű összeolvadása a K-nek és Ny-nak. Egyszerre európai, modern és csillogó és egyszerre kínai, kedves. Ez itt a világ leghosszabb mozgólépcső rendszere. Igazából sok kis mozgólépcsőből áll. Azt hittem több lesz benne az egyenes szakasz és ilyen mozgójárda szerűbb lesz. Ja! És egy irányú, lefelé sétálni kell :)

Este átmentünk Kowloonba, ahonnan megnéztünk a Symphony of Lights-ot. Fényshow. Jó volt a kilátás :)

Be csodás a virágos, pálmafás december.

Pózerkodtunk Jackie Chan-nel és Bruce Lee-vel az Avenue of Stars-on (Sztárok Sétánya), mármint az ő kézlenyomatukkal és aláírásukkal. A Hong Kong-i filmipar hírességeinek tiszteletére kreálták ezt a sétányt.

Tian Tan Buddha. Az Óriás Buddha, a világ legnagyobb ülő Buddha szobra távolról és közelről. Nekem nagyon tetszett. Az idő is megfelelő volt, nem éppen decemberi :) Olyan szép az egyensúly HK városi és erdős-hegyes-dombos területe között. Remélem ez még sokáig így is marad és nem "felhőkarcolják" be az egész szigetet.

Sok ember imádkozott és pénzt dobott egy perselybe. Buddha belsejében múzeum található. Buddha lábánál futottunk össze magyarokkal. Jó volt velük beszélgetni kicsit, örültünk a magyar szónak.

Ősi hindu jelkép Big Buddha nyakában.

"A horogkereszt nagyon fontos jel a buddhizmusban is, az úgynevezett - Buddha szíve- jelentéssel bír. Néhány buddhista azt mondja, hogy Buddhát a jellel a mellkasán kell ábrázolni.(...) A hinduknál a horogkereszt a szerencse jelképe."

Egg tart!!! Ezúton is köszönjük a portugáloknak, hogy behozták az egg tartot Makaóra. Az egg tart nagyon finom, Nagyikáim süssetek nekem ilyet! :)

HK-ban meglepően sok a pékség, minden sarkon van egy pékség. Egyébként Mc Donald's is minden utcában van. Ejj ez a globalizáció.

Egy kis magyarság. Balra Liszt Ferenc portré hanggal és dallal. Jobbra pedig egy villányi bor. Igazából egy egész üzletet láttunk tele magyar borokkal, de magyarságunk ellenére sem engedték, hogy fényképezzünk.

Balra: "No urination. Offender will be prosecuted" (Tehát ne pisilj ide mert bünti lesz) A jobb oldali az olvasható. (Ne köpködjéééééééééééél! Aki megszegi 1500 HK dollárt fizethet). Szép kis nevelő célzatú feliratok, amiket a Mainland-en (Kína többi részén) sem ártana bevezetni. Mert mióta fagypont alá süllyedt a hőmérséklet, itt Tianjinben, azóta azon gondolkodom, milyen csúszásveszélyes a sok befagyott köpet az utcán. :D (hát ez viccesen hangzik, de a probléma valós)

Másnap reggel elindultunk a Victoria Peak-re, hogy megnézzünk HK-t felülről. Ahogy ott sétáltam a felhőkarcolók között, kicsit belegondoltam, hogy milyen lehet HK-i üzletasszonynak lenni, de nyugi nem tartott sokéig a gondolat.

Kilátás a Viktória Csúcsról, HK legismertebb hegyéről.

HK nem olyan volt, mint amilyennek elképzeltem, de igazán el sem lehet képzelni. :)

Reklámzajos utca Kowloonban. Ez volt az egyik kedvencem. :) Na hol vagyok? Láttok?

Balra konzerv tej, jobbra meg befőttesüveges kígyók. Akartunk mi kígyót enni, de hát leves formájában?! Nagyon ocsmány volt :D

HK másik arca. A tenger. Diána úgy bezsongott, hogy azt hittem menten megfürdik ruhástól. Mondjuk ehhez én is közel álltam.

Az, hogy a kínai jellegzetes kéztartást alkalmazom sok képen itt Kínában, az csak azért  van, mert asszimilálódásra törekszem. Kagylót gyűjtöttünk és Róma járt a fejemben a fekete homokú ostiai tengerpartjával, a kagylógyűjtéssel, mikor vizsgák előtt kimentünk fürdeni a skacokkal, vagy mikor Dávid jött és megsimogattuk a tengert, és amikor Apával gátat építettünk a partra ami akkor meglepődést keltett, hogy mások videóztak minket. :D

Felhőkarcoló-rengeteg

MAKAÓ:

infók:

"Területe egy átlagos budapesti kerületéhez mérhető, lakossága viszont egész Budapest népességének közel harmadát teszi ki.

Volt portugál gyarmat. 1999.12.20-ai visszakerülése az anyaországhoz formálisan is a gyarmatosítás korszakának végét jelenti Ázsiában. Lakossága több mint 520 ezer, ennek 97%-a kínai, a többi portugál és vegyes házasságból származó eurázsiai (Macanese).

Természeti kincsekkel nem rendelkezik, mezőgazdasága jelentéktelen; az élelmet, vizet, építőanyagot Kínától szerzi be. Figyelemre méltó Makaó történelmi múltja is, a portugál és kínai kultúra együttélése, amely az épületektől a konyháig megfigyelhető."

HK-ban különösen sok a szárított nyámnyila (húsok, halak, tengeri herkentyűk, gyökerek, gyógynövények), de ha HK-ban sok, akkor még Makaóban mennyi. Még a biciklin is a száradó halak lógnak :)

Balra: Ruinas de Sao Paulo templom, mármint csak a megmaradt része. De nagyon impozáns épület lehetett egykor. Jobbra: makaói utcácska, szép mediterrán stílusú, szemmel látható az egykori portugál fennhatóság.

Makaó miért Ázsia Las Vegasa? Ezért! A képen jobbra a Casino Lisboa, 1960-ban épült, Makaó legrégebbi és leghíresebb kaszinója. Balra a Grand Lisboa, 2006-ban kezdték el építeni. Az aljában kaszinórengeteg, a tetejében hotel található, de van még benne étterem, kiállítás, meg ki tudja mi. Gondoltuk, bemegyünk.

Ez az előtér, csillivilli, modern, fényűző. A kaszinó részben nem lehet fényképezni, sajnos. De olyan, mint a filmekben :)

Bicsárá (ahogy a ruszki pajtások mondanák). Már a shenzheni reptéren szótanuló kártyákat gyártva. (Anyuci nyugodj meg, nem a földön ülök, hanem füzeten. :)) Már itt fel voltam készülve a tianjini fagyra. És repültünk tavaszból télbe.

Azóta az utóbbi közel két hét olyan sűrű tanulás volt, hogy még a blogra is csak most jutott időm. Túl vagyok két vizsgán. Jövőhéten még lesz kettő.

Üdv! Tianjin. 2011.12.18. 17:18

 

 

1 komment

süti beállítások módosítása