Erőmerítő

"Örvendj a hóvirágnak, az ibolyának és a búzavirágnak. Az erdő csöndjének. Ha egyedül vagy: (...) annak, hogy nem kell egyedül légy. Vágyódj arra, amit a holnap hoz, és örvendj annak, ami ma van." /Wass Albert/

Címkék

Utolsó kommentek

Élményekről, tanultakról, hangokról, illatokról, ételekről, emberekről.

2012.05.10. 09:11 SzabóZsófi

Égigérő halászfalu - 上海 - 1. felvonás

"A halászattal és textiliparral foglalkozó kisváros a 19. század közepén indult gyors fejlődésnek." Meghiszem azt, hogy gyors! 1990-ben Shanghai lakossága 13 millió fő körül mozgott, ez a szám ma eléri a 23 millió főt. Nézzük a különbséget:

eeeee.jpg1990-ben, a felhőkarcolók születése előtt

CIMG6944.JPGShanghai ma, mármint 2012.04.03-án. :)

IMG_2979.jpgAz 1992-es gazdasági reformok után kezdték meg a már már égig érő építkezést. Bal oldalt látható az Oriental Pearl Tower & TV Tower, 1990-ben kezdték el építeni és 94-re lett kész. Szerintem úgy néz ki, mint egy nagyra nőtt víztorony.

kedv.jpgA felhőkarcolókat nehéz fényképezni, sokszor érzed úgy, hogy nem tudsz elég messze menni, hogy beleférjenek. Így történt ez most is (alul lemaradt). A bal oldali a World Financial Center, közismertebb nevén Sörnyitó. 2008 legjobb felhőkarcolójának választották a 101 emeletes és 492 m magas épületet. Érdekes forma, mert négyszögletes alappal indul az égnek és trapéz alakban fejeződik be. A csúcsnyílást -melynek feladata, hogy csökkentse a szél épületre gyakorolt hatását- eredetileg kör alakúra tervezték (japán tervező). Ezt idő közben a kínai kormány trapéz alakúra változtatta, hogy véletlen se hasonlítson a felkelő nap szimbólumához (japán zászló). 1997-ben kezdték el építeni, a világ legmagasabb épületének tervezték, ám idő közben kiderült, hogy a Taipei 101 beelőzi a maga 509 m-ével (mára már a Taipei is csak kis öcsi a világ legmagasabb felhőkarcolója, a Burdzs Kalifa mellett (28m)). Jobb oldalt az épülő Shanghai Tower munkálatai láthatóak. Ez lesz Shanghai első és a világ 2. legmagasabb felhőkarcolója. Középen pedig a Jin Mao Tower, ott ni! Őszintén szólva én nem vagyok egy felhőt karcolgató típus, de Ő Ő Ő igazán megfogott. A 88 emeletes "csipkés" szépség 420,5 m-esre nőtt.
A felhőkarcolók tetejére 100, illetve 150 yuanes a belépő, így mi inkább azt választottuk, hogy az irodák és hotelek sűrűjében felkommandózzuk magunkat.

CIMG7526.JPGMission completed! A Sörnyitó 98. és a Jin Mao Torony 87. emeletéig jutottunk. :)

CIMG6936.jpgA 'karcolók tövében megtaláljuk az "igazi" Kínát is. Kértek cukornádat?

IMG_3067.jpgMegpihenünk, merre menjünk?! Szeretem ezt a képet, mert szépen összhangban van a zöld a felhőlakók lábaival és a pihenő külföldi fehérnéppel.


forg.jpgShanghai Óvárosa, ahol apró boltocskák tömkelege csalogatja a turistákat, vásárlásra ösztönző hangulatos környezet. A pénztárcabarát 10 yuan-es sálaktól a drága holmiig minden van.

CIMG7078.jpgCik-cak híd. Volt egy pár ember. Innen az Óvárosból is rálátni a felhőkarcolókra. Kettősség mindenütt.

IMG_3146.jpg    CIMG7085.jpgItt sem hagytuk ki a teakóstolást és vásároltunk is. Szeretnék egy teás szettet hazavinni. Nézegettem a kalligráfiához szükséges ecseteket is, de majd Tianjinben veszek, úgy döntöttem.

Az Óváros forgatagában többször akaratlanul, vagy lehet néha akarva keveredtünk el de végül megtaláltuk a Yuyuan Gardent. Erről és viaszmúzeumi élményeinkről a következő bejegyzésben olvashattok, addig is itt egy bónusz kép: hihiiiiii

SAM_6174.jpgEnnek a képnek számomra fantasztikus hangulata van. Nagyon nevettem őket. Szépen beálltak, hogy fotóóó, de annak aki fényképezte őket sehogy nem tetszett. Egyesével ment oda hozzájuk és állítgatta őket, hogy tökéletes shanghai emlékük legyen. Nagyon szeretni valóak voltak, miután meglátták, hogy szimpatizálok velük engem is képre kértek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tianjin.blog.hu/api/trackback/id/tr684499558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása