Erőmerítő

"Örvendj a hóvirágnak, az ibolyának és a búzavirágnak. Az erdő csöndjének. Ha egyedül vagy: (...) annak, hogy nem kell egyedül légy. Vágyódj arra, amit a holnap hoz, és örvendj annak, ami ma van." /Wass Albert/

Címkék

Utolsó kommentek

Élményekről, tanultakról, hangokról, illatokról, ételekről, emberekről.

2011.09.05. 06:47 SzabóZsófi

cool

Ohó, én már meg is jöttem az első órámról, ilyen korán kelőnek kell lenni minden nap, 8 órakor kezdődnek az órák és ebből nem engednek, nem nyolc óra 5 perc, nem 8:10 nem 8:30, hanem 8 óra, mondták. De legalább így a délutánunk szabad lesz és lesz időnk tanulni másnapra és felfedezni mindent!

Ma reggel volt az évnyitó, bemutatták a tanárokat, lefektették a szabályokat és újra lefektették a szabályokat más szemszögből. Tetszett az évnyitó, kevert angol-kínai volt, mikor hogy.

Aztán volt egy 2 órás óránk, csak kínaiul beszéltünk, a csoportban ismerkedés volt a program. Egész jól ment, de hogy Magyarországot senki nem tanulta kínaiul, mondjuk én is sok országot nem tanultam, de azért Magyarország a világ közepe, ezt mindenkinek tudni kell. :) Néha még a kínaiak is csak néznek, ha mondom nekik, hogy 匈牙利, de ez lehet, hogy a "tökéletes" kiejtésem miatt van és nem azért, mert nem tudják, hogy mi az. De ha angolul mondom, akkor általában nagy "háááááá" következik, hogy ja úgy már tudják, hogy Hungary. Az órán mindenki mindenkinek bemutatkozott és mikor egy japán fiúnak mondtam, hogy magyar vagyok, a nagy "háááá" után, azt mondta az nagyon cool. Európában, főleg a szomszédságunkban melyik külföldi ország lakója mondaná, hogy coolság Magyarországon élni?! (szerintem coolság :D)

A csoportomban, kb. 20-an vagyunk, ebből a 20 emberből 5 az európai, velem együtt, a többiek mind vágottszeműek, csak épp nem kínaiak, hanem nagyrészt japánok és koreaiak. Beszéltem egy 21 évesnek tűnő 29 éves férjezett japán lánnyal, mondta, hogy nekik nagyon  könnyű megtanulni az írásjeleket, mert bár ők nem ugyanazokkal az írásjegyekkel írnak, de megszokták legalább azt, hogy írásjegyek. Az európaiaknak szerintem sokkal nehezebb elsajátítaniuk ezt a nyelvet.

Épp kilépek az iskolából, ezt látom, balra jobbra skandáltak valamit, nem tudom mit, a csoporttársamat is kérdeztem (aki csak kínaiul és japánul tud, hogy mit?) de ő szintén nem tudta. Szerintem diákszervezetekbe akarják az embereket beszervezni, ha itt van ilyen, de lehet tévedek. :)

 

Ő is szórólapot osztott, kicsit rémisztő nem?

 

Na a lényeg a lényeg, hogy mindjárt elfogy a meggylekvárom, pedig még csak 4 napja vagyok itt, egy csomag háztartási kekszet is megettem már, de a tegnapi fél literes gyümölcsös-kínai-tejből, még mindig van. Na jó, hozzá fogok szokni minden furcsasághoz és a maradék lekváromat megpróbálom elraktározni.

Ma szeretnék -enni először is- szótárgépet és simkártyát veni, ja és be kell ugranom Wang laoshi-höz, tehát pápáAranyok!

 

Kínából jelentkeztem, ahol még a wc is máshogy megy le. Lehúzod és olyan, mintha először nem menne le, aztán beszippantaja az összes vizet, nagyon jó, imádom, nekünk is ilyen kell otthonra. ;)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tianjin.blog.hu/api/trackback/id/tr393203268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szabo Zsuzsi 2011.09.06. 01:37:17

Jahhajjjj, Zsófi olyan jól írsz, alig várom hogy menjünk Kínába! Egyébként a francia vonatokon is ilyen a wc, meg a repülőn is. A japán srácnak mond Kodályt, állítólag ismerik!

Puszi a cool magyarországról - egyébként nemsokára tényleg cool lesz, az időjárásjelentés szt a mai nap volt utoljára 30 fok felett a hőmérséklet.

Ott milyen idő van? Mennyire szmogos a levegő?
süti beállítások módosítása