Erőmerítő

"Örvendj a hóvirágnak, az ibolyának és a búzavirágnak. Az erdő csöndjének. Ha egyedül vagy: (...) annak, hogy nem kell egyedül légy. Vágyódj arra, amit a holnap hoz, és örvendj annak, ami ma van." /Wass Albert/

Címkék

Utolsó kommentek

Élményekről, tanultakról, hangokról, illatokról, ételekről, emberekről.

2011.11.08. 04:36 SzabóZsófi

pár percre kínaivá lett életem

Az első kínai vizsga, Kínában. Nagyon izgalmas volt.

Feladat: Megtanulni egy párbeszédet és azt fejből előadni. A téma szabadon választható. A hossz kb. 4 perc. Magadtól is írhatsz, már feldolgozott témát is választhatsz. Viccet, éneket, utcán találkozós szituációt, irodalmi művet, amit csak akarsz.

A feladatmegoldás csoportokban zajlott és mindenki a saját nemzetével adott elő, így volt egy 3 fős koreai, egy 4 fős belga, egy 3 fős orosz-ukrán, egy 2 fős portugál és a mi két fős magyar csoportunk.

A koreaiak egy cartoon mesét dolgoztak fel, azt értettem, hogy húst vesznek, meg "ettek" is valamit az előadásuk közben, de mivel Magyarországon nem adják ezt a mesét (csak Koreában, Japánban, Kínában) ezért nem nagyon értettem, de látszott, hogy sokat készültek rá.

A belgák (fedőnevük pandák) saját országukról beszélgettek egy asztal körül ülve, elég jó volt.

Az orosz- ukrán delegáció egy utcán találkozós szituációt adott elő, az orosz konzulátust keresték.

A portugálok egy vicces sokszor átdolgozott, Kínában nagyon híres történettel készültek. Az egyik kérdez valamit: Pl. Milyen magas vagy? Hány éves vagy? és utána mindig a másik válaszánál egyel többet mond, ezzel mutatva, hogy ő egyel mindenben jobb. Hányadika van ma? 8-a! Áááá, nálam már 9-e. Ez a csattanó. Kínai humor. Szerintem ők nagyon ügyesek voltak, tetszett!

A magyarok: Dia és én egy kis Magyarország- Kína összehasonlítással készültünk.

Csodaszép kézzel rajzolt térképünk. A körvonalak megvoltak és ahogy mondtuk a párbeszédünket, úgy jelöltük színekkel a folyókat, városokat. :)

Az alaptörténet: Találkozunk, megállapítjuk, hogy Dia magyar én meg kínai vagyok (már vicces :D) és utána bemutatjuk kicsit az országunkat, összehasonlítjuk őket. 19 magyar megye -- 23 kínai tartomány; Duna, Tisza -- Kék, Sárga folyó; Balaton -- Poyang (Kína legnagyobb édesvízi tava). Aztán végül nagyon okosan megállapítom, hogy bár nagyon messze van egymástól a két ország, mégis hasonlóak (2 nagy folyó, 1 nagy édesvízi tó...), Dia meg még okosabb megállapítást tesz: Még az országok alakja is hasonlít! Majd egyszerre mondjuk, mennyire messze van egymástól a két ország (itt szinészi tehetségünket bevetve eltávolodva egymástól szemléltetjük a dolgot), mégis mennyire hasonlítanak. Mindezt a tanár kedvenc, gyönyörű-szép szóösszetételével kifejezve, amit minden órán elmond és már mindenki nagyon tudja, hogy kell kiejteni: ,怎么这么远!但是怎么这么像!!

A tanár megdicsért, kiemelt minket, aztán megmutogattam neki, hol is van Kiskunfélegyháza :)

Vizsga után a tanár felajánlotta, hogy csinál rólunk képet.

Jó érzés volt jól teljesíteni, remélem a legjobbakat a pénteki vizsgára is, az írásbeli lesz és nehéznek ígérkezik.

Most megyek enni, edzeni (tegnap egy kínai angoltanárral beszélgettem az edzőteremben, de hogy még ő is megkérdezte, hogy amerikai vagyok-e?! Hehh. Aztán láttam, hogy másoknak is továbbadja az infót, hogy magyaaaaar! de olvasható volt a fejekből az a "Magyarország?! azt nem tudom, hogy hol van" gondolat. Pedig már rutinosan úgy fejeztem ki magam a "Ha nem az USA-ból, akkor honnan vagy?" kérdésre, hogy "Európából, Magyarországról.") és tanulni.

Csók a családnak.

KissE ne felejtsd el feltenni a napszemcsid, mielőtt a gép elé ülsz blogbejegyzést olvasni, ;), remélem nem későn szóltam?!

Szakdoga íróknak (Kata :), bár tudom, hogy jól állsz): 加油! (jiayou) Hajrá!

Akik már leadták (Szabó alias Zsuzsika) azoknak meg meleg ölelés és őszinte kézfogás általi gratuláció. :)

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tianjin.blog.hu/api/trackback/id/tr43362512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KissEszti 2011.11.09. 09:11:23

Jajj de ügyeskék vagytok :)
Hááát jókor szóltál mondhatom :D:D Cukmuk vagy!!! sok puszi

I.Tünde 2011.11.10. 00:44:14

Zsófikám, gratulálok mindkettőtöknek! Jó tanár lennél, vágyat ébresztesz a tudásra, nyelvre.
:)

Ivók Mariann 2011.11.12. 12:18:47

Zsó, nagyon élvezem a beszámolóidat, színesek és egyéniek.
Mindenféle (kínai) zöldséget, tücsköt-bogarat-(békát) összehordasz.
Gratulálunk a vizsgádhoz. Mennyi ideig készültetek rá?
Ölellek kis amerikaim.
süti beállítások módosítása