Erőmerítő

"Örvendj a hóvirágnak, az ibolyának és a búzavirágnak. Az erdő csöndjének. Ha egyedül vagy: (...) annak, hogy nem kell egyedül légy. Vágyódj arra, amit a holnap hoz, és örvendj annak, ami ma van." /Wass Albert/

Címkék

Utolsó kommentek

Élményekről, tanultakról, hangokról, illatokról, ételekről, emberekről.

2012.05.02. 11:28 SzabóZsófi

杭州, a kaméleon...

...ha akarod nagy városként, ha akarod nagy parkként látod. Hangzhou, a Jangce deltájában fekvő virágcsokor. Kínai 10 legszebb városa között tartják számon, én pedig az eddig látottak alapján a legszebb 2 között. Bár, mint a többi kínai város, Hangzhou is rohamosan fejlődik, nevelgeti a "kis" felhőkarcolóit, globalizálódik  -6,7 millió lakosával érthető is- halad a sok kínai város által már megvalósított szmogfelhő borította városképig. Ám talán, még nem tart ott, legalábbis annyira nem, mint nagy testvérei, mert itt az ég kék, a madarak csiripelnek és minden virágba borul, minden, ahol van zöld és itt van azért zöld is. Szerencsére. Na hogy is van ez?!

Az április eleji utazásról képes beszámoló következik:

11.jpgBúra tömés. Diánával, Roksalannal és Roks fényképész barátnőjével Vikával indultunk neki a nagyvilágnak.

1_1.jpg生在苏州, 活在杭州, 吃在广州, 死在柳州" - Szüless Suzhouban élj Hangzhouban, egyél Guangzhouban, halj meg Liuzhouban

22.jpgHangzhou egyik látványossága ez a kb. 600 hektáros Nyugati-tó (西湖-Xī Hú). 2011-ben az UNESCO World Heritage Siteon így jellemezték: "an idealized fusion between humans and nature". és az ott a  Leifeng Pagoda! :) Egyszerűen beléd szerettem Hangzhou!

23.jpg"上有天堂,下有苏杭

233.jpgFent az ég, lent Szucsou és Hangzhou (értsd, mint földi paradicsomok)

1212.jpgA Shanghaiba látogató turisták nagy hányada ellátogat Hangzhouba és Suzhouba is. Így tettünk mi is.

33.jpgRoksalannal és Pagodasággal

1213.jpgszépen kivilágították

66.jpgA híes 龙井茶 (lóngjǐng chá), Longjing zöld tea ültetvény.

55.jpg Teát szüretelő asszony, nem csodálom, hogy ilyen boldogan szedi, hisz 3000 RMB/fél kilóért (kb. 102 000Ft) árulja, szárítás után. Hajrá!

67.jpgLongjing teáról: "Rendszerint kézi munkával készül és kimagasló minőségéről ismert. A többi kínai zöld teához hasonlóan a Longjing leveleit is serpenyőkben szárítják, hogy megállítsák a fermentáció folyamatát. A tea előállításánál a fermentáció a frissen szedett levelek száradása, ami oxidációval jár. Az oxidációt a levelek felmelegítésével vagy gőzöléssel állítják meg, mielőtt teljesen kiszáradnának, így más zöld teákkal egyetemben a Longjing is fermentálatlan. Forrázás után sárgás-zöldes színt ad, lágy, tiszta aromával és gazdag ízzel. A tea C-vitamint és aminosavakat tartalmaz, valamint a teák között a legmagasabb katekin-koncentrációval rendelkezik."

68.jpgszép időnk volt. április 2.

69.jpgTeakóstolás. De itt nem vásároltunk, mart nagyon drága volt, de később Shanghaiban igen, viszem haza az iható szuvenírt.

77.jpgViiiikaaaaa

88.jpgPózoltunk a szebbnél jobb fákkal.

89.jpg

99.jpgA Lélek Rejteke Kolostor (灵隐寺- Língyǐn Sì) több tucat sziklába faragott buddhista szobráról híres. A legszebb darabok a Song korban készültek. A legkorábbi faragvány 951-ből, a legkésőbbi a XIV. század elejről való. (Megtaláltok a képen?)

100.jpgA Ling Yin Si templomot 328-ban alapították, ám többször átépítették, jelenlegi formáját a XVII. században nyerte el. Sok sok pagoda követi egymást, bennük buddhista szobrok és előttük hajlongó hívők. Az udvaron füstölőket árusító pavilonok és rengetek füstölővel felszerelkezett hívő.

110.jpgEz a kép egy érdekes horogkereszt alakú épületben készült. A horogkereszt kiszögellései mentén van elhelyezve 500 arhat (spirituális gyakorló, aki magas szintet elért; eredeti jelentése: érdemre méltó). Minden arhatnak különböző a megjelenése. Azt találgattuk, melyik húzott szemű, melyik kevésbé. Egyébként európaiként nem volt túl jó érzés horogkereszt alakban sétálni.

120.jpgMég egy kép a Nyugati tóról, estefelé. :) Sokakat ihletett meg ez a tó.

West_Lake_on_RMB.jpgTöbbször használták a kínai valután ábraként. Például az általam is minden nap használt 1 yuanan is a tó egy részlete szerepel. :)

1000.jpgFényképeztünk máshol is, szóval Shanghaial, Suzhouval majd jelentkezem. Ma érkeztem a Taishanról és Rizhaoból, majd arról is írok.

CakaBibik

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tianjin.blog.hu/api/trackback/id/tr484483499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szabo Zsuzsi 2012.05.02. 13:11:31

Zsófikám!
Megjön a kedvem a blogoláshoz, olyan jó olvasni a tiédet :)
Nagyon szép helyeken jársz, és nagyon jó hogy beszámolsz róla!!
PUSZI!
Zóóóófika!
süti beállítások módosítása